Dzisiaj kontynuacja „szybkiej” kuchni. Nasza Zośka z powodu problemów z brzuszkiem, nie pozostawia nam zbyt dużo wolnego czasu. Jeśli zjem śniadanie przed 11, to jestem szczęśliwa. Niestety, na przygotowanie obiadów, nie ma zbyt dużo już czasu. Po raz pierwszy od wielu lat, szykuję jeden obiad na kilka dni, bo najzwyczajniej tego nie lubię. Zarówno od strony przygotowywania jak i od konsumpcyjnej.
No dobrze, dość marudzenia. Dzisiaj potrawka, czy też najzwyklej kurczak w sosie pomidorowo-orzechowym. Żeby taki kurczak był kompletnym daniem i do tego sycącym, musi mu towarzyszyć warzywko, a najlepiej kilka no i coś konkretniejszego. W roli „konkretniejszego”, wystąpiła cieciorka. Niestety, nie miałam siły na namaczanie i gotowanie suchej, a i danie miało być z tych szybkich, wybrałam więc cieciorkę z puszki.
Reszta, czyli nasze warzywa to tak naprawdę to, co mamy w lodówce. Nie masz brokuła? Zamień go na pieczarki lub kalafior. Ich też nie masz? Danie i tak świetnie smakuje bez tych dodatków 😉 Generalnie, potraktuj samego kurczaka i sos jak bazę, do której dodasz swoje ulubione dodatki.
Danie może nie prezentuje się wybitnie, ale świetnie smakuje i nie wymaga spędzenia w kuchni nie wiadomo ile czasu. Kolejny plus, że z powodzeniem może być odgrzewane w czasie, kiedy karmię małą i nie muszę do niego dorabiać żadnych dodatków w postaci kaszy czy ryżu. Jeśli nie dodacie ciecierzycy, a oczekujecie naprawdę sycącego dania, dodatek w postaci wypełniacza jak np. naan, ryż czy kasza, będą mile widziane.
Jeśli nie macie passaty, to można ją zastąpić małym słoiczkiem koncentratu pomidorowego. Ja lubię jeszcze dorzucić na wierzch, tuż przed podaniem, podprażone orzechy nerkowca.
Składniki
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- podwójny filet z kurczaka
- 1/2 brokuła
- 1 spora cebula
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 kartonik passaty
- 200 ml wody do podlewania
- sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, kumin
Instrukcje
- Cebulę kroimy i wrzucamy na patelnię. Szklimy.
- Kurczaka oczyszczamy, kroimy w niewielkie kawałki, dorzucamy na patelnie i podsmażamy.
- Dodajemy paprykę pokrojoną w paski.
- Dusimy ok 10 min.
- Dorzucamy brokuł podzielony na drobne różyczki.
- Podlewamy niewielką ilością wody, dusimy.
- Dodajemy passatę, masło orzechowe i przyprawy.
- Redukujemy sos, aby był dość gęsty.