Jeśli jest sezon na jagody, to trzeba…. trzeba piec i robić ciasta z nimi, pod wszystkimi możliwymi postaciami;) Jak dobrze, że lato to okres częstych wizyt gości u nas, więc jest komu jeść te wszystkie rzeczy.
Dzisiaj zapraszam na szybkie ciasto ucierane z owocami, w tym wypadku jagodami. Możecie użyć truskawek, brzoskwiń, malin czy porzeczek – czego dusza zapragnie.
Składniki
- 1/2 kostki masła (w temp pokojowej)
- 1/2 szkl. cukru
- 1 jajo
- 1/2 szkl. maślanki
- 1 1/2 szkl mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 op. cukru waniliowego
lukier
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 szkl. cukru
Instrukcje
- Masło ucieramy dodając powoli cukier. Powinna wyjść lekka, puszysta masa.
- Dodajemy jajko, mieszamy.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
- Dosypujemy po kilka łyżek do masy maślano - jajecznej, dolewając po trochu maślankę.
- Przekładamy do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką foremki - keksówki.
- Na wierzch wykładamy owoce i lekko wciskamy je w ciasto.
- Pieczemy ok 40-50 min w 180 stopniach.
© 2024 MieszamWGarnku