Lubicie bób? Kiedyś jedzony przeze mnie po prostu – ugotowany. Teraz próbuję różnych bobowych udziwnień i odkrywam nowe połączenia smakowe bobu i cytryny czy bobu z miętą.
Zapraszam Was do świata bobu!
Dzisiaj przepis na dip z bobu. Idealny sosik do maczania czy to warzyw, krakersów jak i czipsów przy grillu czy wakacyjnej imprezie.
Uwagi
Sosik może mieć dość rzadką konsystencję, ale jeśli pozwolimy mu odpocząć ok. 2h, zgęstnieje.
Składniki
- 1,5 kubka bobu
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- sok z połowy średniej cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 kubka posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje
- Bób wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 5-10 minut.
- Chłodzimy w zimnej wodzie i obieramy.
- Bób, jogurt, sok z cytryny, koperek - blendujemy.
- Dodajemy oliwę i doprawiamy do smaku.
- Odstawiamy do lodówki na 2-3h, dla przegryzienia smaku i zgęstnienia.
© 2025 MieszamWGarnku