Lubicie hummus? My bardzo. Tym razem lekka wersja hummusu z bobu z miętą i cytryną!
Orzeźwiająca mięta i bób to nieco niezwykłe połączenie, ale sprawdza się idealnie!
Doskonała propozycja dla wszystkich tych, którzy dbają o linię jednak nie chcą rezygnować z tego przysmaku.
Lubimy hummus z dużą ilością oliwy, idealny jest wtedy do maczania w nim chleba. Jeśli chcemy używać go jako sos do warzyw czy innych celów, nie dolewamy na wierzch tyle oliwy.
Składniki
- 200 gr obranego bobu
- sok z połowy średniej cytryny
- 10 listków świeżej mięty
- 4 łyżki oliwy extra virgin + oliwa do dekoracji na wierzch
- starta skórka z całej cytryny
- sól do smaku
Instrukcje
- Wrzucamy bób na wrzącą wodę na ok. 5-10 minut.
- Bób chłodzimy pod zimną wodą i obieramy.
- Wszystkie składniki poza oliwą blendujemy.
- Dodajemy oliwę wolny strumieniem. Jeśli potrzeba więcej oliwy do uzyskania odpowiedniej konsystencji to ją dodajemy.
- Przekładamy do miseczki, dekorujemy również oliwą
© 2024 MieszamWGarnku