Halo, halo… czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe. Proste do zrobienia, wszystkie składniki wymieszacie po prostu łyżką, a więc nie ma potrzeby używać miksera.
Co jeszcze przemawia za tym ciastem dyniowym? Pachnie słońcem, ma ciepły jesienny kolor, nie jest za słodkie i długo pozostaje świeże. To nie ten rodzaj ciasta, które wysycha i się kruszy. Ciasto nawet po czterech dniach jest wilgotne i wzbudza zachwyty nawet u tych, którzy za dynią nie przepadają 😉 Możecie je polukrować, posypać cukrem pudrem czy co tam lubicie. Samo również doskonale smakuje.
Trochę o puree/musie z dyni
Myślę, że duże znaczenie ma przygotowanie musu/puree dyniowego, a w zasadzie rodzaj dyni, jakiej do musu użyjecie. Ja zwykle kupuję dynię hokkaido, ponieważ jest bardzo smaczna, można ją przyrządzać i jeść ze skórką i po upieczeniu jest taka hmm mączysta 😉 Uwielbiamy frytki z tej dyni. Dla leniwych, możecie kupić gotowy mus w słoiku, tylko po co? Ja wrzucam dynię do piekarnika i piekę do miękkości, a potem ją blenduję. W zależności od tego, jak gładko zblendujecie dynię, w cieście mogą być widoczne nitki skórki dyni. Jeśli bardzo wam to przeszkadza, to blendujecie dynię zupełnie na gładko lub zdejmujecie skórkę. Możecie upiec dynię również w frytkownicy beztłuszczowej. Co kto lubi.
Mój mus jest bardzo zwarty i musem jest raczej z nazwy, bardziej ma konsystencję puree. Jeśli macie rzadszy mus, ciasto też na pewno wyjdzie.
Ja uwielbiam takie leniwe przepisy, gdzie nie trzeba myć dziesięciu misek, wyciągać miksera i kilku końcówek do niego. Tutaj wystarczy nam łyżka, miska i w wersji kiedy sami robimy mus dyniowy – blender. Od biedy możemy upieczoną dynię rozgnieść widelcem 😉 Z uzyskanego musu odmierzamy szklanką potrzebną ilość i już. Resztę musu można zamrozić i użyć do placków czy innego ciasta.
Jak przechowywać ciasto dyniowe
To ciasto dyniowe nie potrzebuje specjalnego sposobu przechowywania. Nie musimy niczym go przykrywać czy trzymać w lodówce. U nas przetrwało całe cztery dni i cały czas nie było suche.
Ciasto nie jest bardzo słodkie a dodatek przypraw dobrze podkręca jego smak. Nie smakuje piernikiem 😉 Jeśli lubicie słodkie ciasta to możecie dodać więcej cukru lub na wierzch ciasta dać lukier czy też krem na bazie serka śmietankowego dosłodzonego cukrem pudrem.
Konsystencja ciasta
Tutaj będzie trochę o konsystencji ciasta, bo zwykle budzi wiele kontrowersji w przepisach. Ciasto jest gęste i wymaga solidnego mieszania łyżką. Jeśli macie bardzo gęsty mus dyniowy/puree, to możecie dodać ze dwie łyżki śmietany czy jogurtu.
Proporcje na keksówkę o rozmiarze 29×14 cm
Pyszne ciasto dyniowe bez miksera
Składniki
- 1,5 szkl. musu/puree z dynii
- 3 szt. jajka
- 3 szkl. mąki pszennej (dałam 2 szkl tortowej i 1 szkl mąki 650 )
- 1 szkl. cukru
- 3/4 szkl. oleju
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1/3 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie
- Do miski wsypać suche składniki i wymieszać.
- Do mieszanki dodać mokre składniki i wymieszać dokładnie łyżką. Ciasto jest gęste.
- Przełożyć ciasto do blaszki nasmarowanej tłuszczem
- Piec w temperaturze 180 stopni ok. 40 min – do suchego patyczka