ciasto z kremem bez pieczenia
Bez pieczenia | Boże Narodzenie | Wielkanoc

Ciasto z kremem i biszkoptami, bez pieczenia

19 grudnia 2022

Dzisiaj gratka dla tych, którzy nie lubią piec. Ciasto z kremem i biszkoptami, którego nie trzeba piec. Jest bardzo efektowne, rozpływa się w ustach. Warstwy biszkoptów przełożone kremem i śmietaną na pewno posmakują każdemu.

Ciasto z kremem możemy udekorować dowolnie. Ja użyłam startej czekolady i mielonych orzechów. Świetnie się sprawdzą małe pierniczki czy kolorowa posypka lub jakieś inne wasze patenty.

ciasto z biszkoptami bez pieczenia

Przepis znaleziony na jednej z grup facebookowych i nieco zmodyfikowany.

Jeszcze mała uwaga odnośnie biszkoptów. W przepisie użyłam biszkoptów podłużnych tzw. lady fingers i biszkoptów okrągłych na spód ciasta i do oddzielenia warstwa kremu. Autorka postu namacza biszkopty w mleku. Ja nie, ponieważ moim by zbytnio nasiąkły. Ale jeśli wsadzimy te podłużne biszkopty bez namaczania i dodamy do nich krem, krem wejdzie nam między biszkopty. Mi to nie przeszkadza, ale może wy jesteście estetami 😉 Jeśli tak, wtedy warto namoczyć podłużne biszkopty do połowy i tego mokrego biszkopta zagiąć na dno tortownicy i też będzie łatwiej je ściśle ułożyć, żeby pomiędzy pionowymi biszkoptami nie było żadnych przerw i krem też tędy nie uciekał.

W oryginale krem śmietankowy to bita śmietana wraz z fixem do śmietan, ale jakoś za tym nie przepadam i bardziej do mnie przemawia krem z mascarpone.

Ja robiłam ciasto w regulowanym rancie do pieczenia tortów – średnica około 20 cm, wyłożonym folią.

Ciasto oczywiście przechowujemy w lodówce, najlepiej zrobić je dzień wcześniej, wtedy ładnie się trzyma i wszystkie smaki się dobrze łączą.

Ciasto z kremem i biszkoptami bez pieczenia

Pyszne, rozpływające się ciasto, idealne dla tych, którzy boja się piec

Składniki

  • 1 paczka podłużnych biszkoptów
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów

Krem czekoladowy

  • 160 g gorzkiej czekolady (dałam 100 g)
  • 3 łyżki kakao (opcjonalnie)
  • 1 l mleka (dałam 2%)
  • 200 g cukru (dałam 150g )
  • 120 g mąki pszennej
  • 100 g masła

Krem śmietanowy

  • 250 g mascarpone
  • 400 g śmietany kremówki
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • starta czekolada i mielone orzechy do posypania
  • 200 ml mleka do namoczenia biszkoptów (nie moczyłam)

Wykonanie

  • Okrągłe biszkopty wykładamy na dnie tortownicy. Podłużne biszkopty układamy pionowo na boki ciasta. Jeśli chcemy, to możemy namaczać biszkopty w mleku.

Krem czekoladowy

  • W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy, dodajemy mleko, cukier, kakao, pokruszoną czekoladę i mieszając zagotowujemy. Odstawiamy do lekkie wystudzenia
  • Ciepły krem wykładamy na biszkopty i odstawiamy do wystudzenia.

Krem śmietanowy

  • Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, na koniec dodajemy serek mascarpone i mieszamy.
  • Na krem czekoladowy kładziemy okrągłe biszkopty, na nie warstwę kremu śmietanowego. Możemy również zrobić widelcem ozdobne wzorki.
  • Wierzch ozdabiamy startą czekoladą i mielonymi orzechami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating