Boże Narodzenie | Ciasta ucierane | Ciasta z kremem

Piernik kanadyjski z herbatą i kremem daktylowym

15 grudnia 2015
Jump to recipe

piernik3Wilgotny piernik z dodatkiem herbaty. Przełożony niesamowitym kremem z serka mascarpone z daktylami. Krem niezwykle leciutki, mój mąż wyjadał go łyżkami mimo, że nie przepada za słodyczami. W środku kremu kawałki świeżych daktyli, podkreślające smak kremu. Nie wymaga dodatkowego dosładzania, chyba, że lubimy naprawdę słodkie smaki..

Na górze piernika czekoladowa polewa, która chroni ciasto również przed wyschnięciem.

piernik z kremem daktylowym

Przepis pochodzi STĄD, jednak jak zwykle go zmodyfikowałam, choćby usuwając pomarańcze z kremu. Do tej pory sądziłam, że piernik komponuje się jedynie dobrze ze smakiem powideł czy marmolady, ale krem daktylowy zmienił moje spojrzenie. Co tam, jest tak pyszny, że na pewno wykorzystam go również do przekładania innych ciast.

  piernik z herbata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *