Boże Narodzenie | Pozostałe

Zakwas z buraków na barszcz i na…zdrowie!

14 grudnia 2015
Jump to recipe

zakwas1

Jeśli tego nie zrobiliście, to już najwyższa pora nastawiać zakwas z buraków na wigilijny barszcz czerwony. Barszcz zrobiony na zakwasie ma głęboki, niepowtarzalny smak i aromat. Czuć w nim doskonale i czosnek i cebulkę i przyprawy.

Taki zakwas to również samo zdrowie. Zawiera wiele minerałów w tym: potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, kwas foliowy, witamina C oraz witaminy z grupy B. Świetny w anemii, odbudowuję florę bakteryjną jelit, wzmacnia odporność, pomaga unormować ciśnienie krwi…i wiele więcej.

Taki zakwas możemy użyc do zrobienia barszczu, albo pić go codziennie po 0,5 – 1 szkl. Zakwas możemy odcedzić i przechowywać w zamykanych szklanych butelkach. A użyte do zrobienia zakwasu buraczki, możemy z powodzeniem wykorzystać do sałatki(wystarczy zestrzeć na tarce, dodać np cebulkę i ogórka) lub też do zupy.

zakwas z buraków

Zakwas z buraków jest naprawdę prosty do wykonania i niewiele trzeba aby go zrobić. Wystarczą buraki, woda, sól, cebula, czosnek i przyprawy a do tego naczynie szklane lub kamionkowe. Do zakwasu można dodać prawdziwy chleb (też robiony na zakwasie) lub kilka łyżek soku z ogórków. Taki dodatek przyspieszy nam powstawanie zakwasu.

Zakwas jest gotowy po 7-10 dniach. Codziennie warto usunąć zbierająca się na nim piankę i delikatnie zamieszać najlepiej drewnianą łyżką.

Only registered users can comment.

  1. Najprostszy to buraki, czosnek i woda z solą. Chleb może spowodować pleśń i zakwas trzeba wylać.
    Zamiast cebuli lepiej dać marchewkę.
    Można ją później schrupać
    I bez tych przypraw jest doskonały.
    Plasterki też można zjadać☺

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *