Wilgotny piernik z dodatkiem herbaty. Przełożony niesamowitym kremem z serka mascarpone z daktylami. Krem niezwykle leciutki, mój mąż wyjadał go łyżkami mimo, że nie przepada za słodyczami. W środku kremu kawałki świeżych daktyli, podkreślające smak kremu. Nie wymaga dodatkowego dosładzania, chyba, że lubimy naprawdę słodkie smaki..
Na górze piernika czekoladowa polewa, która chroni ciasto również przed wyschnięciem.
Przepis pochodzi STĄD, jednak jak zwykle go zmodyfikowałam, choćby usuwając pomarańcze z kremu. Do tej pory sądziłam, że piernik komponuje się jedynie dobrze ze smakiem powideł czy marmolady, ale krem daktylowy zmienił moje spojrzenie. Co tam, jest tak pyszny, że na pewno wykorzystam go również do przekładania innych ciast.
Piernik kanadyjski z herbatą i kremem daktylowym
Składniki
Ciasto
- 2 jajka
- 1/4 szkl cukru
- 125 g płynnego miodu gryczanego
- 1/2 szkl oleju
- 1/2 szkl mocnej, wystudzonej herbaty (u mnie assam)
- 1 i 1/2 szkl mąki
- 1/2 op. przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- ULubione bakalie (rodzynki, orzechy)
Krem daktylowy:
- 200 g świeżych daktyli
- 250 g mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
Polewa:
- 75 g czekolady gorzkiej
- 25 g masła
- 3 łyżki wody
Instrukcje
Ciasto
- Ubijamy białka na sztywno.
- Do białek dodajemy cukier i miksujemy.
- Dodajemy żółtka, miód i olej, mieszamy.
- Dodajemy herbatę, mąkę, kakao, sodę i przyprawę do piernika.
- Na koniec dodajemy bakalie.
- PIeczemy w keksówce wysmarowanej tłuszczem w temp 180 stopni ok 20-25 min do suchego patyczka.
Krem
- Z daktyli usuwamy pestki. Kroimy je na mniejsze kawałki.
- W misce ubijamy serek mascarpone.
- Dodajemy daktyle.
- Próbujemy, jeśli krem jest za gorzki, dodajemy łyżkę cukru pudru.
Polewa
- Wszystkie składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Upieczony piernik wyjmujemy z blaszki i czekamy aż wystygnie.
- Piernik kroimy na 3 blaty.
- Przekładamy kremem.
- Górę piernika polewamy polewą.