ciasto biszkoptowe z truskawkami
Ciasta ucierane | Ciasta z owocami

Ciasto biszkoptowe z truskawkami i rabarbarem

8 maja 2020

Na blogu było już całkiem sporo przepisów na ciasta z dodatkiem truskawek. Dziś bardzo proste ciasto biszkoptowe z truskawkami i rabarbarem. Proste, bo poza odmierzaniem składników, robiła niespełna 3 latka 😉 Ciasto wyszło pyszne. Nie za suche, pachnące. Szybko znika.

Truskawki kojarzą mi się zwykle z nadchodzącymi wakacjami. Pojawiały się truskawki i niebawem za nimi kroczyło upragnione lato i wakacje. Mama piekła wtedy często takie proste, biszkoptowe ciasto z truskawkami. I taki smak ciasta, to dla mnie smak dzieciństwa.

ciasto biszkoptowe z rabarbarem

Ciasto biszkoptowe z truskawkami obowiązkowo jadło się z mlekiem, bo tak smakuje najlepiej. Ciasto jest proste, dlatego najlepiej do niego pasuje cukier puder, którym oprószamy wierzch ciasta. Wszystkie lukry, polewy, będą tutaj przerostem formy nad treścią.

Ciasto biszkoptowe ma też kilka plusów, nie jest suche po upieczeniu, nie wysycha też wraz z przechowywaniem. Wraz z upływem czasu, samo ciasto przechodzi aromatem owoców, co tylko wzbogaca jego smak.

U mnie ciasto ze zdjęcia, robiły Małe Rączki, ja jako leniwa matka, wykorzystująca córkę, odmierzałam jedynie składniki 😉

ciasto biszkoptowe z owocami

U mnie tym razem ciasto w wersji z truskawkami i rabarbarem, bo niezdecydowana matka nie mogła podjąć decyzji, czy woli ciasto z rabarbarem czy też truskawkami i to ciasto jest takim kompromisem 😉 Ale możecie z powodzeniem użyć dowolnych owoców.

Układając owoce na wierzchu ciasta, nie musicie ich wpychać do środka. Ciasto podczas wyrastania samo zatopi owoce. Jeśli będziecie używać pokrojonych owoców, które są soczyste, starajcie się kłaść je skórką do dołu. Jeśli położycie środkiem do dołu, podczas pieczenia puszczą sok, który może spowodować zakalec albo inne historie.

Ja ciacho piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm.

Ciasto biszkoptowe z truskawkami i rabarbarem

Pyszne, aromatyczne i proste do zrobienia ciasto z dodatkiem sezonowych owoców.
Czas przygotowania15 mins
Czas gotowania45 mins

Składniki

  • 5 jajek
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 0,25 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 0,25 szkl. oleju
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szkl. drobnego cukru
  • 500 g truskawek
  • 3 łodygi rabarbaru
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • kilka kropel aromatu śmietankowego (opcjonalnie)

Wykonanie

  • Żółtka oddzielamy od białek i białka ubijamy z odrobiną soli na bardzo sztywną pianę. Pod koniec ubijania uszytwniamy pianę cukrem, dosypując go powoli. Ubijamy aż piana będzie sztywna i błyszcząca (trwa to kilka minut).
  • Do piany dodajemy małym strumieniem olej, cały czas miksując oraz ocet i aromat.
  • Do masy przesiewamy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i chwilę miksujemy, żeby składniki się połączyły.
  • Ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą tortownicę.
  • Na wierzch układamy ulubione owoce.
  • Pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka – ok. 45 min.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating