Artykuł powstał we współpracy z firmą Polskie Młyny, producentem Mąki Szymanowskiej.
Dzisiaj zapraszam na przepis na delikatne, wilgotne ciasto z owocami sezonowymi. Takie ciasta to wspomnienie wakacji, lata, wizyt u babci i rodzinnego domu. Na wierzch dodajecie ulubione owoce lub takie, jakie właśnie macie pod ręką. Świetne tutaj będą i zwykłe jabłka i truskawki, wiśnie i czereśnie.
Ja postawiłam na porzeczki z przydomowego krzaczka i na borówkę amerykańską. Wierzch możecie posypać cukrem pudrem lub tak jak ja, potraktować lukrem na bazie soku z cytryny. Mój mąż, który nie przepada za lukrem na ciastach stwierdził, że tutaj idealnie kwaskowa porzeczka została przełamana słodyczą lukru.

Dzięki dodatkowi maślanki, ciasto jest wilgotne i nie wysycha nawet przez kilka dni. Oczywiście, jeśli tyle dni zdołacie się mu oprzeć. Pamiętajcie, aby maślanka miała temperaturę pokojową i czytajcie koniecznie składy, bo maślanka maślance nie równa. Jeśli bardzo chcemy być poprawni, możemy przesiać mąkę, ale i bez tego ciasto wychodzi doskonałe.

Będzie to idealny przepis na lato, kiedy nie chce nam się stać w kuchni i wytrwale miksować ciasta, ubijać piany, odważać składników, a potem zmywać wszystkich naczyń. Zrobicie je dosłownie w 5 minut.
otrzebujemy tylko szklanki – moja szklanka a w zasadzie miarka ma pojemność 250 ml, miski i łyżki, bo wystarczy tutaj łyżką wymieszać składniki na gładką masę, nie ma konieczności miksowania. To ciasto robiła moja niespełna trzylatka, ja tylko pomagałam w liczeniu i napełnianiu szklanki składnikami. Uda się i wam, nawet jeśli jesteście początkującymi kucharzami.
W przepisie użyłam mąki Szymanowskiej Uniwersalnej, jednak możecie użyć również mąki innego typu 550 czy 650.
Możecie upiec ciasto z owocami w ulubionej blaszce prostokątnej lub tortownicy. Ja dla odmiany wybrałam formę w kształcie serca.
Puszyste ciasto na maślance z owocami
Składniki
- 1 szkl. cukru
- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. maślanki
- 3 jajka
- 2/3 szkl. oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 500 g owoców sezonowych
Wykonanie
- Cukier, maślankę, jajka, proszek i aromat waniliowy wrzucamy do miski
- Dodajemy mąkę (jeśli chcemy przesiewamy)
- Dolewamy olej
- Wszystkie składniki mieszamy łyżką, do otrzymania gładkiej masy.
- Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą
- Na wierzch wykładamy owoce sezonowe
- Pieczemy ok 45 min w 180 stopniach
- Ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem