Delikatne ciasto jogurtowe, nie za słodkie. Zwieńczone lukrem, który podkreśla kwaskowaty smak, jaki ciasto jogurtowemu nadaje rabarbar.
Przepis na to ciasto jogurtowe jest ze mną bardzo długo. Wygrzebałam przepis na nie w jakiejś gazecie. W czasach liceum piekłam je głównie w formie babki czy też zwykłego ciasta. Dzisiaj zapraszam na ciasto jogurtowe z rabarbarem i lukrem, jeśli lubicie.
Ważne, aby wszystkie składniki ciasta miały jednakową temperaturę, a olej dodawano do ciasta wąski i wolnym strumieniem. Inaczej ciasto może się zważyć i możemy doczekać się efektownego zakalca 😉
Mi się strasznie podoba taki układ rabarbaru na cieście. Podejrzałam go na Pintereście. Zamiast zwykłego krojenia rabarbaru na paseczki, możemy pokroić go w kawałki równej wielkości i poukładać naprzemiennie, tworząc taki fajny efekt.
Oczywiście, ciasto świetnie smakuje samo, ale możecie dodać tutaj dowolne owoce. Wybornie smakuje z czerwonymi porzeczkami. Ja w wypadku tych bardziej kwaskowych dodatków jak właśnie rabarbar czy porzeczki, dodaję takie chlapnięcia lukrem lub też posypuję ciasto cukrem pudrem. W przypadku naturalnie słodkich owoców, takie dodatki wydają mi się zbędne, ale kto co lubi.
Nie podaję szczegółowej ilości cukru, bo przyznam się, nie mierzyłam jej. Dodajcie tyle cukru, aby otrzymać odpowiednią konsystencję lukru.
Składniki
- 375 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 125 ml jogurtu naturalnego ( dałam grecki)
- 200 g cukru
- 125 ml oleju
- ulubiony aromat
- 500 g rabarbaru
Lukier
- 2 łyżki białka
- kilka kropel ulubionego aromatu
- cukier puder do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru
Instrukcje
- Białka oddzielamy od żółtek.
- Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
- Dodajemy wolnym strumieniem olej.
- Cały czas miksujemy.
- Dodajemy po łyżce jogurt.
- Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Dodajemy 3-5 kropli ulubionego aromatu do ciast
- Białka ubijamy na sztywno z odrobioną soli.
- Białka delikatnie wmieszamy łyżką w ciasto.
- Ciasto wykładamy na blaszkę.
- Rabarbar tniemy w kawałki równej długości i układamy po 2-3 sztuki naprzemiennie.
- Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach.
Lukier
- Białka łączymy z cukrem pudrem i kilkoma kroplami aromatu.
- Ucieramy na gładki lukier.