Babki nieodłącznie kojarzą mi się ze Świętami Wielkiej Nocy. To w zasadzie wtedy piekę ciasta o tym kształcie.
Babka piaskowa – puszysta babka o charakterystycznym smaku, niewątpliwie należy do naszych ulubionych. Idealna z zimnym mlekiem. W moim wydaniu, babka jest dwukolorowa, z paskiem ciasta kakaowego, ale z powodzeniem możecie zrobić ją jednokolorową – będzie również pyszna.
Ciasto piaskowe jest na tyle pyszne, że piekę je również w ciągu roku, jednak wtedy zwykle w keksówce lub tradycyjnej blaszce. Jest idealne z kawą.
Ciasto możecie wykończyć ulubionym lukrem, polewą np czekoladową czy po prostu posypać cukrem pudrem. Jeśli użyjecie lukru lub polewy, ciasto dłużej pozostanie świeże. Ale kto by się tym martwił, skoro jest tak pyszne, że szybko znika ze stołu.
Ciasto możemy aromatyzować sokiem z cytryny i dodatkiem startej skórki cytrynowej.
Składniki
- 4 jajka
- 2/3 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
- kilka kropel ulubionego aromatu (dałam migdałowy)
- 1 kostka masła
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Instrukcje
- Jaja miksujemy z cukrem na gładką i puszystą masę.
- W rondelku rozpuszczamy masło i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Oba rodzaje mąki przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej.
- Miksujemy.
- Dodajemy ostudzony tłuszcz i kilka kropel aromatu.
- Od ciasta odlać ok 1/3 masy, do której dodać kakao i mleko. Zmiksować.
- Bo nasmarowanej tłuszczem blaszki wlać połowę jasnego ciasta.
- Na to wylewamy ciastko kakaowe.
- Jeśli nie mamy zbyt dużo ciasta kakaowego, wykładamy je łyżką na białe ciasto, kreśląc fantazyjne wzorki.
- Na wierzch wykładamy pozostałą część ciasta.
- Pieczemy ok 30-40 min do suchego patyczka w 180 stopniach.