Babki | Ciasta ucierane

Babka piaskowa

17 marca 2016
Jump to recipe

babka piaskowa

Babki nieodłącznie kojarzą mi się ze Świętami Wielkiej Nocy. To w zasadzie wtedy piekę ciasta o tym kształcie.

Babka piaskowa – puszysta babka o charakterystycznym smaku, niewątpliwie należy do naszych ulubionych. Idealna z zimnym mlekiem. W moim wydaniu, babka jest dwukolorowa, z paskiem ciasta kakaowego, ale z powodzeniem możecie zrobić ją jednokolorową – będzie również pyszna.

Ciasto piaskowe jest na tyle pyszne, że piekę je również w ciągu roku, jednak wtedy zwykle w keksówce lub tradycyjnej blaszce. Jest idealne z kawą.

Ciasto możecie wykończyć ulubionym lukrem, polewą np czekoladową czy po prostu posypać cukrem pudrem. Jeśli użyjecie lukru lub polewy, ciasto dłużej pozostanie świeże. Ale kto by się tym martwił, skoro jest tak pyszne, że szybko znika ze stołu.

Ciasto możemy aromatyzować sokiem z cytryny i dodatkiem startej skórki cytrynowej.babka piaskowa 1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *