placek drożdżowy z owocami
Ciasta drożdzowe | Ciasta z owocami

Prosty placek drożdżowy z borówkami

25 sierpnia 2022

Zapraszam was na aromatyczny placek drożdżowy z borówkami. W zasadzie w dowolnymi owocami lata czy też jesieni 😉 Świetnie smakuje i z brzoskwinią i z porzeczką czy wiśnią. U nas było parcie na coś słodkiego i powstał w wersji z borówkami i odrobiną malin.

Jakie ciasta goszczą u was w lato na stole? U nas zwykle nie uraczysz ciasta z kremem, stawiamy raczej na kruche, ucierane i drożdżowe z owocami właśnie. No dobra, czasem jakaś tarta wpadnie no i tort, bo i jak i młodsza córka urodziny świętujemy właśnie w sierpniu.

Lato to najlepszy okres na ciacha z owocami, bo smakują wtedy najlepiej, mamy ich największy wybór. Jak nie teraz w końcu to kiedy?

Ten placek drożdżowy jest prosty do zrobienia, pięknie pachnie i przypomina wakacje z okresu dzieciństwa. Nie ma tutaj żadnych udziwnień, nie ma kremu, galaretek, biszkoptów czy herbatników. Po prostu klasyczny drożdżowy placek z owocami.

Ciasto drożdżowe z tego przepisu nie wychodzi suche, więc to kolejny plus. Wciągają je dorośli i dzieci. Możecie zrobić z lukrem, kruszonką lub zwykłego golasa z owocami i posypać cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z profilu Ewy na facebooku Sielska Wieś. Przyznam szczerze, że to chyba wiek. Kiedyś nie rozumiałam miłości do ziemi, natury, kwiatów… Teraz sama wypatruje co rośnie w ogródku, z radością oglądam zdjęcia ogrodów innych osób i planuję, co zmienię u siebie. Profil Ewy to takie domowe ciepło i cisza, lubię do niej zaglądać. A dzisiaj ciacho właśnie od niej.

W oryginale, na cieście była warstwa sera i w sumie w zimie to fajny patent, żeby nie wcinać samego placka drożdżowego. W lecie dla odmiany możecie dodać same owocki lub również warstwę serową. Podaję zresztą przepis oryginalny, więc będzie w nim ser.

W przepisie jest fajny patent na kruszonkę, z którym po raz pierwszy spotkałam się w amerykańskich przepisach. Ja zawsze kruszonkę robiłam z zimnego masła, tworząc farfocle z tłuszczu, mąki i cukru w palcach. Tutaj dodajemy do kruszonki rozpuszczone masło i ten ciekły tłuszcz moim zdaniem zdecydowanie ułatwia robotę. Przynajmniej dla mnie 😉

Dobra, koniec gadania, czas gotowania 😉

Placek drożdżowy z borówkami

Prosty, pyszny klasyczny placek drożdżowy z owocami lata

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki
  • 50 g drożdży (dałam ok. 30 g)
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. cukru
  • 3 żółtka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szczypta soli
  • 500 g dowolnych owoców

Masa serowa

  • 500 g sera białego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 7 łyżek cukru pudru

Kruszonka

  • 0,75 szkl. mąki
  • 0,75 szkl. cukru
  • 125 g margaryny

Wykonanie

Ciasto

  • Do 1/2 szkl. ciepłego mleka wkruszamy drożdże dodajemy 1 łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut
  • W tym czasie ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę.
  • Pozostałe mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim margarynę.
  • Rozczyn, mleko z margaryną, mąkę dodajemy do masy jajecznej, dodajemy odrobinę soli i wyrabiamy ciasto.
  • Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem o wymiarach 35x 20 cm, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 h.
  • Na ciasto wyłożyć masę serową, owoce i kruszonkę. Piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach

Masa serowa

  • Ser zmiksować z mąką i cukrem.

Kruszonka

  • Do miseczki wrzucamy cukier i mąkę. W rondelku rozpuszczamy margarynę i dodajemy do cukru i mąki. Mieszamy do uzyskania grudek-farfocelków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating