Zapraszam was na aromatyczny placek drożdżowy z borówkami. W zasadzie w dowolnymi owocami lata czy też jesieni 😉 Świetnie smakuje i z brzoskwinią i z porzeczką czy wiśnią. U nas było parcie na coś słodkiego i powstał w wersji z borówkami i odrobiną malin.
Jakie ciasta goszczą u was w lato na stole? U nas zwykle nie uraczysz ciasta z kremem, stawiamy raczej na kruche, ucierane i drożdżowe z owocami właśnie. No dobra, czasem jakaś tarta wpadnie no i tort, bo i jak i młodsza córka urodziny świętujemy właśnie w sierpniu.
Lato to najlepszy okres na ciacha z owocami, bo smakują wtedy najlepiej, mamy ich największy wybór. Jak nie teraz w końcu to kiedy?
Ten placek drożdżowy jest prosty do zrobienia, pięknie pachnie i przypomina wakacje z okresu dzieciństwa. Nie ma tutaj żadnych udziwnień, nie ma kremu, galaretek, biszkoptów czy herbatników. Po prostu klasyczny drożdżowy placek z owocami.
Ciasto drożdżowe z tego przepisu nie wychodzi suche, więc to kolejny plus. Wciągają je dorośli i dzieci. Możecie zrobić z lukrem, kruszonką lub zwykłego golasa z owocami i posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z profilu Ewy na facebooku Sielska Wieś. Przyznam szczerze, że to chyba wiek. Kiedyś nie rozumiałam miłości do ziemi, natury, kwiatów… Teraz sama wypatruje co rośnie w ogródku, z radością oglądam zdjęcia ogrodów innych osób i planuję, co zmienię u siebie. Profil Ewy to takie domowe ciepło i cisza, lubię do niej zaglądać. A dzisiaj ciacho właśnie od niej.
W oryginale, na cieście była warstwa sera i w sumie w zimie to fajny patent, żeby nie wcinać samego placka drożdżowego. W lecie dla odmiany możecie dodać same owocki lub również warstwę serową. Podaję zresztą przepis oryginalny, więc będzie w nim ser.
W przepisie jest fajny patent na kruszonkę, z którym po raz pierwszy spotkałam się w amerykańskich przepisach. Ja zawsze kruszonkę robiłam z zimnego masła, tworząc farfocle z tłuszczu, mąki i cukru w palcach. Tutaj dodajemy do kruszonki rozpuszczone masło i ten ciekły tłuszcz moim zdaniem zdecydowanie ułatwia robotę. Przynajmniej dla mnie 😉
Dobra, koniec gadania, czas gotowania 😉
Placek drożdżowy z borówkami
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki
- 50 g drożdży (dałam ok. 30 g)
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. cukru
- 3 żółtka
- 1/2 kostki margaryny
- 1 szczypta soli
- 500 g dowolnych owoców
Masa serowa
- 500 g sera białego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 7 łyżek cukru pudru
Kruszonka
- 0,75 szkl. mąki
- 0,75 szkl. cukru
- 125 g margaryny
Wykonanie
Ciasto
- Do 1/2 szkl. ciepłego mleka wkruszamy drożdże dodajemy 1 łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut
- W tym czasie ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę.
- Pozostałe mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim margarynę.
- Rozczyn, mleko z margaryną, mąkę dodajemy do masy jajecznej, dodajemy odrobinę soli i wyrabiamy ciasto.
- Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem o wymiarach 35x 20 cm, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 h.
- Na ciasto wyłożyć masę serową, owoce i kruszonkę. Piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach
Masa serowa
- Ser zmiksować z mąką i cukrem.
Kruszonka
- Do miseczki wrzucamy cukier i mąkę. W rondelku rozpuszczamy margarynę i dodajemy do cukru i mąki. Mieszamy do uzyskania grudek-farfocelków.