Ciasta drożdzowe | Ciastka

Drożdżowe ciastka rożki, beciki z marmoladą

16 listopada 2016
Jump to recipe

Macie ochotę na coś słodkiego? Dzisiaj zapraszam na ciasteczka z marmoladą. Część osób nazywa je rożkami, część becikami. Nie ważne jak je zwiecie, ważne, że szybko znikają.

Jeśli uda Wam się powstrzymać przed zjedzeniem wszystkich, to możecie śmiało je przechowywać je w słoju na ciastka czy też metalowym pudełku.

Ciasteczka są zrobione z ciasta drożdżowego topionego. To już drugi przepis na topione ciasto. Może Was trochę przerażać przepis, że ciasto drożdżowe (czy wyrośnie?) , a tu trzeba je topić ( na pewno nie wyrośnie!). A jest inaczej. Topione ciasto jest bardzo wdzięczne. Dobrze wyrasta, świetnie się skleja a jeszcze lepiej wałkuje. Jedynie na co trzeba zwrócić uwagę to to, żeby za długo po wypłynięciu ciasta nie trzymać w wodzie, bo za bardzo nasiąknie i trzeba będzie dosypywać mąki.

ciastka drożdżowe z marmoladą

Możecie nadziewać rożki marmoladą jak i czekoladą. Ja używam marmolady z tego względu, że zwykły dżem po prostu wypływa w czasie pieczenia. Marmolada trzyma się dobrze, można włożyć jej całkiem sporo do środka.

ciastka z marmoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *