Zimą czy jesienią uwielbiamy wypić po przyjściu ze spaceru cieplutki, rozgrzewający czerwony barszcz. A do barszczu wiadomo, najlepsze są paszteciki lub drożdżowe zawijańce z kapustą i grzybami. U mnie w wersji z pieczarkami. Oczywiście, możecie dodać kapustę, ale nie jest ona tutaj niezbędna. Wystarczą nam leśne grzyby lub nawet pieczarki.
Takie zawijańce możecie potem odgrzać w piekarniku, czy nawet na patelni. Doskonale tez smakują same.
Farsz w wersji minimalistycznej, to podsmażone grzyby z cebulką. W przepisie podaję wariant bardziej rozbudowany z kapustą.
Zawijańce są odcinane z rulonu ciasta drożdżowego, nadzianego grzybowym farszem. Możecie zamiast w plastry – jak roladę, pociąć ciasto w dłuższe kawałki i pozlepiać końce. Tym sposobem otrzymacie klasyczne paszteciki. Oczywiście, wierzch możecie posypać czarnuszką , kminkiem czy innymi dodatkami. U nas takie paszteciki czasem znajdują się koło czerwonego barszczu na Święta.
Składniki
Farsz
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 200 g kapusty kiszonej
- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól
Ciasto:
- 2/3 szkl. mleka
- 3 łyżki oleju
- 3 dkg drożdży
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka cukru
- Jajko do smarowania
Instrukcje
Ciasto
- Mleko podgrzewamy, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier.
- Odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 min.
- Do mąki dodajemy rozczyn, olej i zagniatamy ciasto.
- Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5h.
Farsz
- Kapustę gotujemy z przyprawami ok 30 -45 min.
- Podsmażamy razem cebulę i pieczarki.
- Na koniec dorzucamy poszatkowaną, ugotowaną kapustę.
- Chwilę smażymy razem.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Ciasto rozwalkowujemy na kształt prostokąta.
- Wykładamy farsz .
- Zawijamy w rulon.
- Tniemy w plastry.
- Plastry układamy na blasze i smarujemy jajkiem.
- Odstawiamy na kolejne 15-20 min.
- Opcjonalnie posypujemy przyprawami.
- Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach.