Babki | Ciasta ucierane | Wielkanoc

Babka majonezowa z budyniem

28 marca 2018

Przepis na babkę majonezową, przyniosła pewnie z pracy moja mama naście lat temu. Mam jeszcze oryginalną kartkę, z połową strony zatłuszczoną, z licznymi plamami i śladami po cieście. I wiecie co? Uwielbiam takie przepisy! Jak trafiam na taką kartkę to od razu wiadomo, że ten przepis był robiony wiele razy, a więc musi być dobry! Do tego jak pomyślę, od kogo dany przepis jest, jak długo w ogóle funkcjonuje czy w końcu jak powstał. Taka kartka to naprawdę kawał fascynującej historii.

Ale wróćmy do babki. W składzie babki mamy majonez, zamiast tradycyjnego tłuszczu. Na oryginalnej kartce, widnieje nawet „Majonez babuni”, ale ciasto udaje się równie dobrze z każdego innego 😉 Do ciasta dodajemy też proszek budyniowy i stosunkowo niewiele mąki.

Ciasto jest tak proste do zrobienia, że zrobi je nawet dziecko, zresztą polecam Wam bardzo rodzinne wypieki. Nie wychodzi suche i dość długo pozostaje świeże, o ile zostaje 😉

No i ciacho cieszy się zwykle dużą popularnością, więc Wasza babka szybko zniknie ze świątecznego stołu.

Babkę majonezową możecie udekorować dowolnie – cukrem pudrem, polewą czekoladową, lukrem – wszystkim, co lubicie. U nas bez niczego, bo takie ciacha „surowe” bardzo lubimy 😉

Ja tym razem wygrzebałam gdzieś, nigdy nie używaną formę do mniejszych babeczek i upiekłam od razu kilka. Takim sposobem, mogłam podzielić się babką z innymi, a i w tej formie upiekę babki do koszyczka ze święconką.  Spróbujcie również tego przepisu z matchą, czyli zieloną, sproszkowaną hebatą. Babka wyjdzie nam wtedy równie dobra i zielona, jednak będzie mieć charakterystyczny dla matchy posmak.

Ale tak sobie myślę, że na Wielkanoc oprócz tej babki i tak skuszę się na upieczenie babki drożdżowej, bo jakoś Wielkanoc bez tradycyjnej babki drożdżowej mi się nie widzi:)

Babka majonezowa z budyniem

Babka majonezowa z budyniem

Składniki

  • 6 jajek
  • 1,5 szkl. cukru (dałam czubatą 1 szklankę)
  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 1 szkl. mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 mały majonez, słoiczek mniejszy niż 250 ml

Sposób przygotowania

  • Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
  • Dodajemy proszek budyniowy. dalej miksujemy.
  • Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Mieszamy.
  • Dodajemy majonez.
  • Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy.
  • Pieczemy w 180 stopniach ok. 50 min.
https://mieszamwgarnku.pl/desery/babki/babka-majonezowa-budyniem/

 

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *