Z drożdżami

Chleb pszenny z dodatkiem płatków owsianych i miodu, na drożdżach

14 kwietnia 2018

Ostatnio mnie trochę mniej na blogu, z powodu ząbkowania i marudności Zośki. Ale mieszamy w garnku, tylko nieco mniej 😉

Dzisiaj zapraszam na chleb pszenny, ale nieco inny niż ten tradycyjny. Chleb pszenny z dodatkiem płatków owsianych i miodu, w oryginale melasy. Całość na drożdżach, więc ci, którzy boją się zakwasu, mogą piec śmiało. Mimo sporej ilości miodu, nie jest słodki w smaku. Mężowi najbardziej przypomina chleb tostowy. kolejnym plusem tego chleba, jest brak konieczności wyrabiania.

Kanapki z tego chleba doskonale smakują z dżemem, wędliną czy serami, w wersji zwykłej jak i z tostera.

W zależności od grubości mąki jakiej użyjecie i od miodu lub melasy, zależeć będzie kolor miąższu chleba. Melasa da nam ciemniejszy kolor.

Kolejny plus, to że chleba nie trzeba wyrabiać. Wystarczy wymieszać składniki. Jeśli chcecie, aby chleb nabrał wyjątkowego wyglądu i smaku, posmarujcie wierzch masłem, kiedy chleb będzie jeszcze gorący. Skórka zacznie się pięknie błyszczeć. Możecie dodać do środka dodatkowo płatki, czarnuszkę czy kminek, ale wtedy raczej mało tostowy to chleb będzie.

Do chleba użyłam mąki pszennej chlebowej, ale również z popularną 650, chleb spokojnie wyjdzie, będzie jedynie nieco bledszy.

Prosty chleb z dodatkiem płatków owsianych

A przepis pochodzi z książki „The big book of bread” betty Crocker. Ostatnio mam fazę na kupowanie książek kulinarnych na Amazonie. To jedna z takich perełek. Za naprawdę małe pieniądze, możemy upolować prawdziwe perełki. Koszt wysyłki też nie poraża, bo wynosi 3E, w zasadzie tylko co przesyłka krajowa. A książkę polecam. Zawiera przepisy nie tylko na chleby ale ogólnie na wypieki, również słodkie.

Co prawda, w przepisie występuje miara „cup”, która bynajmniej nie jest odpowiednikiem naszej polskiej szklanki o pojemności 250 ml, jednak ja byłam na tyle leniwa, że jako miarę zastosowałam właśnie naszą szklankę i chleb wyszedł 😉

A jeśli nie zjecie chleba szybko i poleży sobie kilka dni i stanie się twardawy, możecie namoczyć go w mleku wymieszanym z jajkiem i panierować w bułce tartej. Potem tylko siup na patelnię i pyszne grzanki gotowe.

Zapraszam na naprawdę prosty chleb pszenny z płatkami na drożdżach, świetny dla laików.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *