Część osób nie lubi piersi z kurczaka, marudząc, że wychodzi sucha i wiórowata. A ja dzisiaj proponuję mięciutką i soczystą pierś. Idealną zarówno na obiad czy jako wkładka do sałaty. Jest doskonała również na kanapkę i nie zmienia smaku i nie wysycha nawet po kilku dniach.
I jak zwykle, w przepisie macie tylko wersję podstawową marynaty. Możecie, a nawet powinniście modyfikować ją w zależności od własnych upodobań smakowych dodając np. sos sojowy, miód czy ulubione przyprawy.
Filet z kurczaka podsmażamy i możemy zaprzestać na tym etapie, albo jeśli chcemy, możemy jeszcze podpiec go w piekarniku ( wersja dla cierpliwszych, kurczak wyjdzie suchszy w środku).
Składniki
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka chili
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki curry, kuminu, płatków cebuli, czosnku, soli, pieprzu, cynamonu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki masła klarowanego
Instrukcje
- Składniki wrzucamy do miseczki i robimy marynatę.
- Pierś oczyszczamy i dzielimy na części lub w całości wkładamy do marynaty.
- Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
- Zamarynowanego kurczaka podsmażamy na maśle do miękkości.
- Możemy skończyć na tym etapie, lub podpiec jeszcze 20 min w piekarniku.
© 2024 MieszamWGarnku