Co lubię w tym kurczaku? Wszystko 😉 Szybko się go robi, bo wystarczy natrzeć ulubionymi przyprawami. W czasie, kiedy nasz kurczak nabiera kolorków w piekarniku, my zajmujemy się warzywami.
W nagrodę otrzymujemy pełne danie, zdrowe i kolorowe, które można serwować od razu na obiad.
U mnie w roli warzyw wystąpiła papryka czerwona i żółta, czerwona cebula, brukselka i batat. Możecie bataty zamienić na zwykłe ziemniaki, jednak wtedy czas ich pieczenia się wydłuży. Można ziemniaki troszkę przed pieczeniem podgotować, wtedy zachowamy jędrność warzyw. W sezonie dodałabym do mojego miksu jeszcze cukinię i bakłażana.
Jeśli boicie się skórki z udka, to możecie ją ściągnąć przed pieczeniem. Ja jednak preferuję ją zostawić i zdejmować dopiero podczas jedzenia. Mięsko z kurczaka jest wtedy delikatniejsze.
Całe danie robimy w dwóch etapach. Najpierw wsadzamy do piekarnika na ok 45 min. same udka. Po tym czasie na blachę wykładamy warzywa, skrapiamy je oliwą wymieszaną z przyprawami i na całość wykładamy udka. Pieczemy jeszcze ok 30 min.
Oczywiście, możecie użyć Waszych ulubionych przypraw. Danie świetnie smakuje z sosem czosnkowym lub tysiąca wysp.
Olej kokosowy z przepisu możecie zastąpić dowolnym, preferowanym przez Was tłuszczem.
Składniki
- 2 udka
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 10 brukselek
- 1 duża czerwona cebula
- 1 duży batat
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie
- Do nacierania udek:
- sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka, kminek mielony, majeranek
Instrukcje
- Udka natrzeć przyprawami.
- Na każdym udku położyć łyżeczkę oleju kokosowego.
- Piec w 180 stopniach ok 45 min.
- Warzywa obrać jeśli trzeba.
- Pokroić i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Warzywa polać mieszanką oliwy i przypraw.
- Wyłożyć na warzywach udka i piec jeszcze ok 30 min.