Gołąbki z mięsem i ryżem – moje ulubione gołąbki. Dlaczego to gołąbki po krakowsku? Może dlatego, że część mięsa zastępuje się tutaj ryżem? W każdym razie, u mnie w domu właśnie tak robiło się gołąbki.
Historia tego dania jest taka, że moja mama w czasie jeszcze szkolnym, podczas wycieczki, spróbowała gołąbków z ryżem i tak jej zasmakowały, że w jej domu zaczęto tak je robić. Siłą rzeczy podobnie robiło się gołąbki w moim domu rodzinnym. Tak robię je zwykle i ja 😉
Jeśli nie próbowałeś jeszcze gołąbków z ryżem ,spróbuj, to miła odmiana dla typowo mięsnych gołąbków.
Pamiętam, jak tata robiąc gołąbki, wiązał je nitką, żeby zapobiec ich rozwinięciu. Jest na to sprytny patent.Na dno garnka w którym mają się dusić gołąbki połóż całę liście kapusty. Na liście wyłóż gołąbki, górę przysyp poszatkowaną pozostałością kapusty (malutkie listki środkowe). Zalej to wszystko wywarem z gotowanej kapusty i przykryj pokrywką. Tak duszone gołąbki nie wymagają obracania ani innych kombinacji alepjskich i dowieziesz do mety piękne i kształtne gołąbki.
Jeszcze jedna wskazówka, jeśli nie wiesz jak wybrać kapustę na gołąbki, aby potem nie mieć problemów z ich przygotowaniem. Wybieraj możliwie płaskie i dość lekkie główki kapusty. Takie główki, to mniej zbite liście, dzięki czemu ich oddzielenie będzie prostsze.
Składniki
- 1 kapusta biała
- 500 g mięsa mielonego
- 100 gr ryżu białego
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 mały koncentrat pomidorowy/ domowy przecier
- 1,5 l bulionu
- sól, pieprz
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki
Instrukcje
- Kapustę myjemy, nacinamy wokół głąba liście.
- Kapustę wkładamy głąbem na dno i gotujemy ok 10 min.
- Po tym czasie kapustę obracamy i gotujemy teraz do góry nogami ok 10 min.
- Podcięte liście powinny dawać nam się już bez problemu wyjmować.
- Kapustę wyjmujemy z garnka i dokańczamy obierać z liści.
- Z każdego liścia ścinamy przy końcu grubszą część z zewnętrznej strony
Farsz
- Ryż gotujemy, odcedzamy.
- Cebulkę kroimy w kosteczkę i szklimy na łyżce masła klarowanego.
- Dodajemy cebulkę do mięsa.
- Dodajemy ryż oraz sól i pieprz.
- Dobrze wyrabiamy.
- Każdy liść kapusty rozkładamy i kładziemy w szerszej części farsz wielkości piąstki.
- Boki liścia składamy do środka i zawijamy w pakiecik.
- W garnku na dnie kładziemy niewykorzystane/podarte liście kapusty.
- Kładziemy na nie gołąbki.
- Na górę wrzucamy poszatkowane pozostałę liście kapusty.
- Zalewamy całość gorącym bulionem i jeśli potrzeba wodą po kapuście.
- Gotujemy po przykryciem ok 60 min.
- Po tym czasie gołąbki wyjmujemy a pozostały sos zabielamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody.