Dania mięsne | Dania z ryżem

Gołąbki z mięsem i ryżem – po krakowsku

27 grudnia 2015
Jump to recipe

gołąbki z mięsem i ryżem

Gołąbki z mięsem i ryżem – moje ulubione gołąbki. Dlaczego to gołąbki po krakowsku? Może dlatego, że część mięsa zastępuje się tutaj ryżem? W każdym razie, u mnie  w domu właśnie tak robiło się gołąbki.

Historia tego dania jest taka, że moja mama w czasie jeszcze szkolnym, podczas wycieczki, spróbowała gołąbków z ryżem i tak jej zasmakowały, że w jej domu zaczęto tak je robić. Siłą rzeczy podobnie robiło się gołąbki w moim domu rodzinnym. Tak robię je zwykle i ja 😉

Jeśli nie próbowałeś jeszcze gołąbków z ryżem ,spróbuj, to miła odmiana dla typowo mięsnych gołąbków.

gołąbki z mięsem

Pamiętam, jak tata robiąc gołąbki, wiązał je nitką, żeby zapobiec ich rozwinięciu. Jest na to sprytny patent.Na dno garnka w którym mają się dusić gołąbki połóż całę liście kapusty. Na liście wyłóż gołąbki, górę przysyp poszatkowaną pozostałością kapusty (malutkie listki środkowe). Zalej to wszystko wywarem z gotowanej kapusty i przykryj pokrywką. Tak duszone gołąbki nie wymagają obracania ani innych kombinacji alepjskich i dowieziesz do mety piękne i kształtne gołąbki.

gołąbki klasyczne

Jeszcze jedna wskazówka, jeśli nie wiesz jak wybrać kapustę na gołąbki, aby potem nie mieć problemów z ich przygotowaniem. Wybieraj możliwie płaskie i dość lekkie główki kapusty. Takie główki, to mniej zbite liście, dzięki czemu ich oddzielenie będzie prostsze.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *