Dania mięsne | Dania z kaszą

Delikatne drobiowe pulpeciki z pieczarkami i kaszą jaglaną w sosie jarzynowym

13 marca 2017
Jump to recipe

Przyznam, że dawno nie jadłam czegoś tak pysznego 😉 Pulpeciki drobiowe są niezwykle delikatne, a sosik nadaje im doskonałego smaku. Jeśli pulpecików nie będą jadły dzieci, to dodajcie do środka cebulkę. Dla dzieci myślę, że wersja bez cebulki będzie fajniejsza.

Takie pulpeciki czy też klopsiki, to może być świetny sposób na przemycenie kaszy jaglanej w jedzeniu. Nie dość, że jest zupełnie niewyczuwalna, to doskonale skleja nasze pulpety na gładką masę. Nie dodajemy już do nich żadnej bułki namoczonej w wodzie czy mleku.  Ogólnie, bardzo polecam do wszelkiego rodzaju kotletów czy pulpetów, dodawać zamiast bułki, pozostałości z obiadu, właśnie w postaci kaszy czy nawet ugotowanych ziemniaków.

Do środka klopsików, dodałam również kilka startych na tarce pieczarek, bo akurat zalegały w lodówce i nie było z nimi za bardzo co zrobić.

I sosik… nie wiem czy mogę napisać, że to sos robi tą potrawę. Chyba jednak nie. Na pewno jednak jest bardzo pyszny, zrobiony ze zmiksowanych z wywarem warzyw, łyżki mąki i odrobiny ulubionych przypraw. Jest gęsty, aromatyczny, taki jak trzeba 😉 Do tego ten wesoły kolorek, który zawdzięczamy marchewce, też dodaje mu uroku. Zamiast popularnego burego sos, mamy wesoły, pomarańczowy sosik.

Jeśli masz w domu niejadka, spróbuj z tym daniem.

Mięso oczywiście najlepiej zmielić samemu, żeby wiedzieć, co jemy. Ale nie zawsze się tak da. Co do przypraw zarówno do sosu jak i mięsa, dodaj swoje ulubione. Ja w kuchni w zasadzie nie używam soli, dodałam za to kurkumę, paprykę, czosnek granulowany, majeranek czy zestaw przypraw do drobiu. Ty najlepiej wiesz, jakie Wy lubicie przyprawy, więc takie właśnie dodaj do mięska.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *