Przyznam, że dawno nie jadłam czegoś tak pysznego 😉 Pulpeciki drobiowe są niezwykle delikatne, a sosik nadaje im doskonałego smaku. Jeśli pulpecików nie będą jadły dzieci, to dodajcie do środka cebulkę. Dla dzieci myślę, że wersja bez cebulki będzie fajniejsza.
Takie pulpeciki czy też klopsiki, to może być świetny sposób na przemycenie kaszy jaglanej w jedzeniu. Nie dość, że jest zupełnie niewyczuwalna, to doskonale skleja nasze pulpety na gładką masę. Nie dodajemy już do nich żadnej bułki namoczonej w wodzie czy mleku. Ogólnie, bardzo polecam do wszelkiego rodzaju kotletów czy pulpetów, dodawać zamiast bułki, pozostałości z obiadu, właśnie w postaci kaszy czy nawet ugotowanych ziemniaków.
Do środka klopsików, dodałam również kilka startych na tarce pieczarek, bo akurat zalegały w lodówce i nie było z nimi za bardzo co zrobić.
I sosik… nie wiem czy mogę napisać, że to sos robi tą potrawę. Chyba jednak nie. Na pewno jednak jest bardzo pyszny, zrobiony ze zmiksowanych z wywarem warzyw, łyżki mąki i odrobiny ulubionych przypraw. Jest gęsty, aromatyczny, taki jak trzeba 😉 Do tego ten wesoły kolorek, który zawdzięczamy marchewce, też dodaje mu uroku. Zamiast popularnego burego sos, mamy wesoły, pomarańczowy sosik.
Jeśli masz w domu niejadka, spróbuj z tym daniem.
Mięso oczywiście najlepiej zmielić samemu, żeby wiedzieć, co jemy. Ale nie zawsze się tak da. Co do przypraw zarówno do sosu jak i mięsa, dodaj swoje ulubione. Ja w kuchni w zasadzie nie używam soli, dodałam za to kurkumę, paprykę, czosnek granulowany, majeranek czy zestaw przypraw do drobiu. Ty najlepiej wiesz, jakie Wy lubicie przyprawy, więc takie właśnie dodaj do mięska.
Delikatne drobiowe pulpeciki z pieczarkami i kaszą jaglaną w sosie jarzynowym
Składniki
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- 1 mała cebulka
- 2/3 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
- 4 starte na tarce jarzynowej średnie pieczarki
- Ulubione przyprawy
- 1 łyżka mąki
Sos
- 1 duża marchewka
- 1 średnia pietruszka
- kawałek selera
- 1/2 cebuli
- 2 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- sól, pieprz, szczypta kurkumy
Instrukcje
Sos
- Z jarzyn gotujemy wywar, do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- usuwamy cebulę i przyprawy.
- Blendujemy na gładką masę.
Pulpeciki
- Mieszamy składniki na pulpety.
- Smażymy pulpeciki na maśle klarowanym lub oleju.
- Przekładamy pulpety na talerz.
- Do pozostałego na patelni tłuszczu, dodajemy łyżkę mąki.
- Chwilę podsmażamy.
- Dolewamy wywar.
- Powinniśmy uzyskać gęsty sos.
- Do sosu wrzucamy pulpeciki i dusimy jeszcze 20 min.
- Jeśli sos jest bardzo gęsty, dodajemy ciut wody.
- Jeśli sos jest za rzadki, dodajemy 1/2-1 łyżki mąki i go redukujemy.