Chleby i bułki | Ciasta drożdzowe

Przepis na pyszną maślaną chałkę z kruszonką

14 marca 2017
Jump to recipe

Nie wiem jak u Was, ale ja z dzieciństwa doskonale pamiętam maślane bułki w tym chałkę. I to nie byle jakie bułki maślane, ale takie właśnie z wyraźnym posmakiem masełka. Dzisiaj takich się nie uraczy. A maślane bułki dostępne w sklepach, to zwykłe podróbki 😉 Taka chałka ze szklanką zimnego mleka, posmarowana jeszcze masełkiem…. mniam…

Pan mąż od jakiś dwóch tygodni namiętnie mi wspominał chałki, chałeczki i mleko. To nie było moje pierwsze podejście do chałki, ale pierwsze tak udane. Nie sztuka upiec drożdżową bułę zaplecioną w warkocz, bo w maślanych wypiekach chodzi o TEN smak. Ta chałka, zdecydowanie go ma 😉

Smakuje wybornie z mlekiem, masłem, dżemem, miodem. Być może i z innymi dodatkami, ale chałki już zabrakło na dalsze testy ;(

Jak to w życiu bywa, pierwszy koniec chałki padł, jak była jeszcze ciepła. Dalsze posypały się niedługo potem. Kawałek wypieku, obiecałam podarować jutro rodzicom, ale po prawdzie, nie wiem czy będzie co im dać…W każdym razie przygotowanie chałki nie jest pracochłonne. Robiłam ją z TEGO przepisu.

Dodałam więcej mąki, bo ciasto było dla mnie zbyt rzadkie. I całą chałkę przed pieczeniem smarowałam roztopionym masłem zamiast jajkiem, dzięki czemu w całym przepisie nie użyłam ani jednego jajka!

I chałka, tak jak pisze Ania, idealnie się rozwarstwia. Kto pamięta prawdziwe pieczywo maślane, ten wie, że przy urywaniu kawałka ciasta, powstawały charakterystyczne warstwy.

Też tak mieliście, że jako dziecko wydłubywaliście z chałki kruszonkę? Te największe kawały kruszonki, były najlepsze i najszybciej „znikały”. Potem wierzch chałki zdobiła taka podziobana powierzchnia 😉

Nie ma się co rozpisywać, bo trzeba iść robić drugi egzemplarz 😉

Only registered users can comment.

  1. Na razie wszystko idzie zgodnie z planem, ale to mój debiut, więc nie wiem, czy termoobieg, czy nie.

    1. Ja włączam piekarnik z grzaniem góra dół. Termoobieg jeśli już to pod koniec pieczenia, ale nie ma takiej konieczności. Daj znać jak wyszło.

    1. Posypujemy przed włożeniem do piekarnika, inaczej kruszonka by się nie trzymała chałki. Powodzenia!

  2. Ja zrobiłam wedle przepisu(przepis prosty i szybki), niestety mój piec jest gazowy tylko dolne grzanie, od spodu się trochę spaliła, ale reszta wygląda dobrze. Pachnie pięknie, czekam aż ostygnie, żeby ją zdegustować i ocenić smak.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *