U nas tartę ze szparagami upiekłam po raz pierwszy w tym roku, właśnie na otwarcie sezonu szparagowego.
Przyznam, że nie za często sięgam po szparagi, chyba dlatego, że dość ciężko je kupić nawet w sezonie. Moje lokalne warzywniaki nie za bardzo uwzględniają szparagi w swoim zaopatrzeniu. A szkoda, bo smakują wybornie. Szkoda, że sezon na nie jest taki krótki, warto więc go wykorzystać dość intensywnie.
Polecam tą tartę. Jest sycąca, idealna na obiad lub kolację. Na ciepło i na zimno. Na deszcz i na słońce 😉 Idealna również na pikniki plenerowe. Nie brudzi rączek 😉
Przypominam o obciążeniu ciasta, w czasie wstępnego zapiekania. Inaczej ciasto podniesie się Wam i nie będzie ładnych brzegów tarty. Ja obciążam tartę fasolą na pomiętym papierze do pieczenia. Są specjalne kulki do obciążania tart, ale jeszcze się ich nie dorobiłam 😉 Fasola lub groch są o tyle fajne, że możemy również wykorzystywać je wielokrotnie.
Ważne, aby kupić dobre szparagi. Jeśli kupimy szparagi stare, o zbyt zdrewniałych łodygach, będą one niestety gumiaste, łykowate i twarde. Zielone szparagi nie wymagają obierania, jeśli użyjecie białych, to niestety trzeba będzie to zrobić. Ja obcinam zawsze grubą końcówkę (dolną) szparaga, bo jest najtwardsza. Najsmaczniejsze, jak to w życiu, są główki i młodsza, cieńsza część łodygi.
Masę, którą zalewamy ciasto w tarcie ze szparagami, możemy zrobić jedynie ze śmietany i jajek. Ja miałam zalegający w lodówce ser mascarpone. Postanowiłam użyć go do tarty wraz z cheddarem i serem brie. Dzięki brie, masa ma pazurka, a pozostałe sery wraz z jajkami i śmietaną, nadają delikatnego smaku.
Przyznam, że w planach miałam dodać do masy podsmażony boczek, jednak w ferworze przygotowań tarty, zupełnie o nim zapomniałam. Możecie zatem poeksperymentować jeszcze z takim dodatkiem.
Składniki
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- lodowata woda (opcjonalnie)
Masa
- 500 g szparagów
- 2 jajka
- 500 ml śmietany 18%
- 200 g cheddara
- 50 g sera brie
- 250 g mascarpone
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 3 łyżki płatków migdałowych do posypania
Instrukcje
Ciasto
- Ze składników zagniatamy elastyczne ciasto.
- Jeśli ciasto kiepsko się klei, dodajemy 1-2 łyżki lodowatej wody.
- Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 min do lodówki.
- Formę do tarty smarujemy tłuszczem.
- Ciasto wałkujemy i wylepiamy formę.
- Docinamy i nakłuwamy widelcem.
- Ciasto obciążamy grochem/fasolą/kulkami.
- Pieczemy 15 min.
- Wyjmujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze 15 min.
Masa
- Jajka mieszamy ze śmietaną i mascarpone.
- Brie kroimy w kosteczkę.
- Cheddar ścieramy i połowę dodajemy do masy jajecznej.
- Masę wylewamy na podpieczony spód.
- Kładziemy szparagi pocięte w kawałki.
- Posypujemy drugą połową cheddara i serem brie.
- Pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach
- Na patelni rumienimy płatki migdałów.
- Przed podaniem tarty, posypujemy ją płatkami.