Chodziło za mną od dawna. W zasadzie odkąd pojawiły się na straganach młode warzywa. Risotto z ryżu pełnoziarnistego z młodymi warzywami. Pyszne, sycące, szybkie do przygotowania. Szybkie, o ile użyjecie zwykłego ryżu a nie pełnoziarnistego, który sam z siebie wymaga dłuższego gotowania.
Oczywiście, w oryginale występuje białe wino, ale ja risotto robiłam bez niego.
Przypominam, że do risotto używamy okrągłego ryżu arborio. U mnie w wersji pełnoziarnistej. Jeśli użyjecie jednak białego ryżu, czas przygotowania dania zdecydowanie się skróci do ok 15 min.
W przepisie występuje bulion. Nie polecam używać tutaj bulionu z kostki, bo efekt a raczej słoność dania może Was nieco zaskoczyć 😉 Testowałam, nie warto;)
Jako warzyw użyłam bobu, marchewki, groszku cukrowego i fasolki szparagowej. Warzywa szybko miękną z racji tego, że są młode. Jeśli będzie Was raził w daniu widok skórek bobu, obierzcie go przed dodaniem do dania.
Składniki
- 200 gr ryżu arborio pełnoziarnistego
- 1 młoda marchewka
- garść bobu
- garść fasolki szparagowej
- garść groszku cukrowego
- 0,5 l bulionu
- 50 g tartego parmezanu
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
Instrukcje
- Masło rozpuszczamy na patelni.
- Na gorące masło wrzucamy ryż.
- Czekamy aż się zeszkli.
- Zaczynamy dolewanie bulionu od 200 ml.
- Jeśli będzie szybko parował, to dolewamy partiami.
- Czas gotowania ryżu 30-40 min.
- W połowie gotowania, dodajemy warzywa z wyjątkiem groszku.
- Groszek dodajemy, jak ryż zaczyna mięknąć, ok 10 min przed końcem gotowania.
- Na sam koniec dodajemy parmezan.
- Doprawiamy i mieszamy.
Wiele razy przygotowywałam risotto na obiad ale nigdy z takimi warzywami a bardzo lubię jeść na przykład bób!