Nie wiem zupełnie dlaczego, ale naszło mnie na pesto. I to nie pesto takie zwykłe, ciężkawe z orzeszkami pinii i bazylią, ale na jego lżejszą wersję. W kuchni uśmiechało się mocno dojrzałe awokado i szpinak. Resztka chili też wołała o użycie. Powstał szybki obiad.
Tak powstało pesto na bazie awokado i szpinaku. Dodałam oczywiście parmezan, żeby tradycji stało się zadość. Orzeszki pinii zastąpił słonecznik. Pesto idealne do makaronu czy kanapek. Jego zrobienie nie wymaga zbyt dużo czasu czy umiejętności. Zrobicie je w czasie gotowania makaronu.
Makaron z pesto jest niezwykle sycący.
Uwagi
Jeśli podajemy pesto z makaronem, nie wylewajmy całej wody z makaronu. Jeśli pesto będzie za ciężkie, rozwadniamy je wodą z makaronu.
Składniki
- 2 dojrzałe awokado
- 2 spore garście szpinaku baby
- sok z 1 cytryny
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 strąka chili
- 1/2 szkl ziaren słonecznika
- 1/2 szkl startego parmezanu
- 1/4 szkl oliwy
- sól, pieprz
Instrukcje
- Awokado obieramy i kroimy w kawałki.
- Dodajemy do blendera awokado, szpinak, czosnek, sok z cytryny i przyprawy.
- Wstępnie mieszamy.
- Ziarna słonecznika podprażamy.
- Dodajemy do masy wraz z serem, oliwą i chili.
- blendujemy na kremową masę.
© 2024 MieszamWGarnku