Boże Narodzenie | Ciasta z kremem | Wielkanoc

Tort orzechowy z kremem na bazie mascarpone i chałwy

6 kwietnia 2016

tort orzechowy

To chyba pierwszy tort na blogu 😉 Tort orzechowy z kremem na bazie serka mascarpone, chałwy i kawy. Krem zdecydowanie lżejszy niż popularne kremy maślane, można więc cieszyć się jego smakiem bez większych wyrzutów sumienia.

Jeśli nie lubicie chałwy, można spokojnie ją pominąć przy robieniu kremu. U mnie wystąpiła tylko z tego względu, że mąż ma właśnie fazę na chałwę;)

Tort nie jest słodki, jeśli więc lubicie naprawdę słodkie ciasta, dodajcie trochę więcej cukru. Ozdobić tort możecie również dowolnie. U mnie wierzch to masa kajmakowa, boki krem z mascarpone plus na wierzchu orzechy i podprażone płatki migdałów. Równie dobrze możecie tort polać polewą czekoladową.

Co prawda tort pieczony jest w okrągłej formie, ale myślę, że spokojnie możecie upiec w tradycyjnej blaszce, otrzymując po prostu przekładany placek.

tort3

W cieście znajduje się sporo mielonych orzechów i niewielka ilość mąki.

Chałwę w kremie możecie pominąć zupełnie, lub zastąpić ulubionymi czekoladowymi cukierkami. Ważnym elementem każdego ciasta z kremem jest poncz do nasączania. To on wraz z kremem robi ciasto. Nie bójmy się zatem nasączać porządnie blatów ciasta. Nie ma nic gorszego od suchego ciasta z kremem 🙁

Tort piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. U nas bez problemu wytrzymał w lodówce 6 dni.

tort chałwowy

Only registered users can comment.

  1. Ciasto wyśmienite! Robiłam bez śnieżki, a masa po schłodzeniu była idealna. Goście się zajadali aż im się uszy trzęsły – nawet Ci, co nie jedzą ciast! Dziękuję za przepis i pozdrawiam 🙂

    1. Kremówka to śmietana 30-36%. Nie ubijamy jej, a dodajemy do mascarpone i miksujemy chwilkę. Ma za zadanie spowodować, że krem będzie w konsystencji i smaku bardziej lekki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *