budyn jaglany
Bez pieczenia | Dania bezmięsne

Czekoladowy budyń jaglany

26 czerwca 2019

Jakiś czas temu na stronie Marty z Jadłonomii, trafiłam na przepis na czekoladowy budyń jaglany. Próbowałam kiedyś budyniu jaglanego, dosładzanego bananem, ale jakoś nie podbił naszych podniebień. Ponieważ moja lodówka dosłownie tonie pod tabliczkami gorzkiej a raczej bardzo gorzkiej czekolady, postanowiłam dać temu przepisowi szansę.

Budyń wyszedł obłędny. Obojętnie, czy lubicie budyń czy nie, czy czekoladowy czy waniliowy, dajcie temu przepisowi szansę.

Marta poleca dodać całkiem sporą ilość daktyli bo 15-20. Ja dałam daktyle świeże, które przyznaję bez bicia trochę mi podeschły, więc i tak je namaczałam, ale dałam ich 10 i jak dla mnie budyń i tak był słodki. Polecam więc uważać z dodawaniem daktyli i jeśli nie przepadacie za mega słodkimi rzeczami, to ja bym więcej niż 10 sztuk nie dawała.

Nie wiem dlaczego, ale w ciąży to ja mogę nawet samą kaszę jaglaną gotowaną na mleku wciągać w ilościach hurtowych, tylko nie bardzo mogę 😉 Nic to, budyń z tego przepisu to taka zdrowa i ciekawa alternatywa i dobry sposób na przemycenie kaszy jaglanej.

Bardzo ważny w wypadku tego rodzaju kaszy jest jej odpowiednie przygotowania. Gorzka kasza jaglana nie jest tym, co tygryski lubią najbardziej. Ja kiedyś podprażałam kaszę w rondelku, ale ponieważ robię zwykle kilka rzeczy na raz, to kasza często mi się ukhmmm przypalała 😉

Zdecydowanie bardziej wygodnym dla mnie sposobem, jest kilkukrotne przelanie kaszy na przemian gorącą i zimną wodą i potem przepłukanie kaszy raz jeszcze.

Szczerze, jestem zagorzałym mięsożercą i glutenożercą i trochę mnie te wszystkie przepisy „bez glutenu”, „bez cukru”, „bez nabiału”, „bez mięsa” przerażają, ale na blog Marty bardzo was serdecznie zapraszam. Tam nie czuję, że danie jest „bez” czegoś i muszę spodziewać się na talerzu styropianu a nie konkretu 😉

Ja dokonałam lekkich modyfikacji w przepisie. Marta zaleca dodanie 21/3 szkl. mleka. Ja dodaję do gotowania mniej mleka, za to dolewam go przy blendowaniu, dzięki czemu łatwiej uzyskać bardziej gładką konsystencję budyniu.

Budyń doskonale smakuje z owocami czy orzechami.

Czekoladowy budyń jaglany

Kremowy, mocno czekoladowy budyń na bazie kaszy.

Składniki

  • 10 szt daktyli
  • 1/3 szkl. kaszy jaglanej
  • 1,5 szkl. mleka do gotowania kaszy
  • 2/3 szkl. mleka do blendowania
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (dałam 85%)
  • 1 szczytpa soli
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Wykonanie

  • Kaszę przelewamy kilkakrotnie na przemian gorącą i zimną wodą, aby pozbawić ją goryczki.
  • Do garnka wlewamy mleko, dodajemy olej, sól i kaszę.
  • Gotujemy kaszę dodając daktyle i połamaną czekoladę.
  • Kaszę blendujemy z dodatkiem mleka (dolewamy mleko partiami), do uzyskania ulubionej konsystencji.
Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *