Dania bezmięsne | Fit | Sałatki/Surówki

Pieczone warzywa sezonowe z sosem z awokado

2 października 2017

Było zamówienie na zdrowe danie, a więc na bazie warzywek. Co by tu zrobić? Miało być szybkie i niewymagające dużo robienia.

Ciekawi? Zapraszam na pieczone warzywa sezonowe na sałacie.

warzywa

W składzie warzywek mamy pomidorki, brukselkę, paprykę, czerwoną cebulkę, dynię hokkaido. Zupełnie zapomniałam o dodaniu cukinii, ale pewnie będzie jeszcze okazja nie raz.

warzywa pieczone

Warzywa wyszły świetne, bałam się trochę dynii w tym zestawieniu, ale wkomponowała się idealnie. Miło zaskoczyła nawet brukselka, która nie była twarda;)

Za to sosik… no cóż, na pewno z nim, wraz z parmezanem nie raz zjemy jeszcze makaron 😉

U nas warzywa podane na sałacie lodowej, ale możecie wykorzystać dowolna sałatę, miks sałat czy nawet rukolę, cykorię lub endywię.

warzywa2

Porcje nie są jakieś gigantyczne, ale spokojnie się nimi najecie, bo danie jest naprawdę sycące.

Ilość dodanej do sosiku oliwy zależy od konsystencji sosu, jaką chcemy otrzymać. Jeśli preferujecie gęsty, dodajcie jej mniej. Jeśli rzadszy – więcej, ewentualnie posiłkując się dodatkowo wodą.

Only registered users can comment.

    1. Brukselkę z boczkiem robiłam, ale fakt, z syropem klonowym jeszcze nie próbowałam;) Może to być nowa jakość w kuchni, trzeba spróbować kiedyś 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *