Było zamówienie na zdrowe danie, a więc na bazie warzywek. Co by tu zrobić? Miało być szybkie i niewymagające dużo robienia.
Ciekawi? Zapraszam na pieczone warzywa sezonowe na sałacie.
W składzie warzywek mamy pomidorki, brukselkę, paprykę, czerwoną cebulkę, dynię hokkaido. Zupełnie zapomniałam o dodaniu cukinii, ale pewnie będzie jeszcze okazja nie raz.
Warzywa wyszły świetne, bałam się trochę dynii w tym zestawieniu, ale wkomponowała się idealnie. Miło zaskoczyła nawet brukselka, która nie była twarda;)
Za to sosik… no cóż, na pewno z nim, wraz z parmezanem nie raz zjemy jeszcze makaron 😉
U nas warzywa podane na sałacie lodowej, ale możecie wykorzystać dowolna sałatę, miks sałat czy nawet rukolę, cykorię lub endywię.
Porcje nie są jakieś gigantyczne, ale spokojnie się nimi najecie, bo danie jest naprawdę sycące.
Ilość dodanej do sosiku oliwy zależy od konsystencji sosu, jaką chcemy otrzymać. Jeśli preferujecie gęsty, dodajcie jej mniej. Jeśli rzadszy – więcej, ewentualnie posiłkując się dodatkowo wodą.

Składniki
- 5 liści sałaty lodowej
- 1/3 dyni hokkaido
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1 spora czerwona cebula
- 10 brukselek
- 1 papryka czerwona
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz, oregano
Sos
- 1/2 awokado
- sok z połowy cytryny
- 1/4 szkl. oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Instrukcje
- Warzywa z wyjątkiem sałaty, myjemy, kroimy, wykładamy na papier do pieczenia.
- W misce mieszamy oliwę, sól, pieprz i oregano.
- Polewamy mieszanką warzywa.
- Pieczemy ok 30 min w 180 stopniach
Sos
- Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, dodając ewentualnie odrobinę wody
- Warzywa podajemy na sałacie, polane sosem.
Mnie też kusi pieczona brukselka, z tym że z dodatkiem syropu klonowego i co ciekawe plastrów boczku wędzonego 😉
Brukselkę z boczkiem robiłam, ale fakt, z syropem klonowym jeszcze nie próbowałam;) Może to być nowa jakość w kuchni, trzeba spróbować kiedyś 😉