Kto nie lubi pierogów? Pierogi ruskie, to ulubione pierogi mojego męża. Gdzie byśmy nie byli, zawsze zamówi pierogi ruskie. To dość bezpieczne rozwiązanie, bo pierogi ruskie trudno popsuć. W końcu co mamy w farszu – cebulę, ser i ziemniaki. Nie musimy dbać o jakość mięsa i nie czuć w nich tak bardzo, że ktoś chciał bardzo oszczędzić na farszu. Z drugiej strony, w pierogach ruskich kryje się pułapka. Łatwo jest zrobić kiepski farsz. Mdły, niedoprawiony. Wtedy jakie byśmy dobre ciasto nie zrobili, farsz położy nam całe danie.
Jakie są moje ruskie pierogi? Wyraziste, bo w farszu jest czosnek. Kiedyś, jak mąż pracował jeszcze w Wawie, chodził czasem na ruskie pierogi do baru, gdzie właśnie dodawano do farszu czosnek. W taki sposób i w moim farszu zawitał czosnek. Czego się nie robi dla męża 😉
A robiąc te pierogi odkryłam, że warto do pomocy zaprosić domowników. To świetna okazja do śmiechów i rozmów w kuchni. Dla każdego, znajdzie się tutaj miejsce do pomocy. W moim domu rodzinnym pierogi lepiło się w kuchni w kilka osób. Ja nakładałam farsz i sklejałam pierogi, mama wałkowała ciasto i wykrawała krążki ciasta. Tata przekładał i wrzucał do garnka gotowe pierogi. I to do niego należało liczenie pierogów. Tym razem pierogi lepił mój mąż. Nie są może takie jak z żurnala, ale okazało się, że potrafi je lepić 😉 I jaka była satysfakcja z własnoręcznie ulepionych pierogów…
U nas podawane ze skwarkami, ale możecie podawać pierogi również z cebulką podsmażoną na maśle.
Składniki
Farsz
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 400 g ziemniaków
- 150 g sera białego
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- natka opcjonalnie
Ciasto
- 350 g mąki
- szklanka gorącej wody
- 2 łyżeczki masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Instrukcje
Farsz
- Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę
- Cebulkę szklimy na maśle.
- Dodajemy do ziemniaków i mieszamy z rozgniecionym widelcem serem.
- Doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem.
Ciasto
- Na stolnicę wysypujemy mąkę.
- Robimy z niej kopczyk i w środku robimy krater.
- Wodę gotujemy, wrzucamy do niej masło i rozpuszczamy.
- Wlewamy gorącą wodę do mąki, solimy.
- Nożem rozprowadzamy wodę po mące.
- Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
- Ciasto wałkujemy, wykrawamy kubkiem krążki.
- Farsz nakładamy na każdy krążek ciasta i zlepiamy.
- Wrzucamy na wrzątek
- gotujemy ok. 2 min od wypłynięcia.
- Podajemy ze skwarkami lub z cebulką podsmażoną na maśle.