Chleb dla wszystkich tych, którzy boją się wypieków chleba na zakwasie. Chleb, który robi się naprawdę szybko i do tego zaskakuje w smaku dodatkiem oliwek i ziół prowansalskich.
W chlebie użyłam dwa typy mąk, dzięki czemu nie jest on idealnie jasny. Jeśli lubicie białe, pszenne pieczywo, mąkę pełnoziarnistą zastąpcie mąką pszenną chlebową lub zwykłą.
Osobiście nie uznaję pieczenia chleba w blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, gdyż nie uzyskujemy wtedy chrupiącej skórki, a nasmarowanie tłuszczem blaszki to naprawdę roboty na 1 min.
Składniki
- 0,5 l ciepłej wody
- 0,4 kg mąki pszennej chlebowej typ 750
- 0,2 kg mąki pszennej pełnoziarnistej
- 25 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżek płatków owsianych + do posypania
- po garści słonecznika, siemienia lnianego
- kilka pokrojonych oliwek
- łyżka ziół prowansalskich
Instrukcje
- Do miski dodajemy ciepłą wodę.
- Wkruszamy drożdze, dodajemy sól i cukier oraz płatki owsiane.
- Zostawiamy na ok 20 min.
- Dodajemy mąkę, słonecznik, siemię, zioła i wyrabiamy ciasto.
- Na koniec dodajemy pokrojone oliwki, mieszamy i pozostawiamy na ok. 20 min do wyrośnięcia.
- Po tym czasie przekładamy do nasmarowanej tłuszczem keksówki i pozostawiamy na 30 min.
- Wierzch smarujemy delikatnie wodą i posypujemy płatkami owsianymi.
- Wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15 min.
- Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 40 min.
- Po upieczeniu chleb wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.
© 2024 MieszamWGarnku