Dania bezmięsne

Pierożki macedońskie

19 sierpnia 2015

Pierożki macedońskie

Przepis na nie dostałam od koleżanki, która wydębiła go podczas urlopu w Macedonii.

W sumie nie wiedziałam czego się spodziewać po smaku. Wiedziałam jedno, mają być pyszne. I jak coś mającego w składzie fetę pyszne być nie może? Pierożki macedońskie szybko trafiły na mój stół. Powiem jedno, nie roczarujecie się 😉

Smażone pierogi

Farsz rozpływający się w ustach. Lekka, ziołowa nutka i pyszne ciasto. Następna próba będzie z farszem w postaci białego sera- na słodko a może kaszy gryczanej? Nie wiem, ale na pewno będę z przepisem długo eksperymentować.

Smażone pierożki macedońskie

Smażone pierożki macedońskie

Składniki

    Ciasto
  • 2 kubki mąki pszennej
  • 1 kubek gęstej śmietany 18%
    Farsz
  • 1 op. sera feta
  • kilka gałązek natki
  • 2 spore ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • pieprz
  • Olej do smażenia.

Sposób przygotowania

    Ciasto
  • Ze składników zagniatamy ciasto.
  • Jeśli nasza mąką chłodnie dużo płynu, dodajemy 2-3 łyżki śmietany.
    Farsz
  • Fetę rozgniatamy widelcem
  • Pieprzymy
  • Dodajemy rozgnieciony czosnek i posiekaną natkę.
  • Wbijamy jajko.
  • Mieszamy.
  • Ciasto rozwałkowujemy i kubkiem wykrawamy okręgi.
  • Na każdy krążek kładziemy po łyżeczce farszu.
  • Nie nadziewamy "na bogato", bo przy ugryzieniu farsz będzie nam wystrzeliwał.
  • Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia.

Notatki

Nie solimy ciasta ani farszu. Feta jest bardzo słona i to w zupełności wystarcza.

https://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/pierozki-macedonskie/

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *