Nie wiem jak Wy, ale ja jakoś szczególnie w tym roku pilnuję, aby do każdego prawie posiłku był jakiś zdrowy akcent warzywno-owocowy. Ta sałatka została zrobiona dosłownie w 5 minut, na nasze sobotnie czy tez niedzielne śniadanko. Nie wiem już co się gotowało, a może smażyło, ale wymagany był dodatek warzywny. Otworzyłam zatem lodówkę i zaczęłam wyjmować to, co nawinęło się pod rękę. Tak powstała sałatka z awokado, pomidorów i ogórka. Ponieważ czas naglił, nie mogłam sobie pozwolić na jakiś skomplikowany sosik do sałaty i sos też powstawał na szybko.
Nie wiem co jadacie na śniadania, ale my czasem coś konkretnego jak jajecznicę, czasem owsiankę a czasem taką sałatkę. Ta sałatka była naprawdę świetna. Nie dość, że szybko się ją robiło, to była orzeźwiająca i chrupiąca. Jeśli dodamy grzanki czy tosty, to spokojnie posłuży jako samodzielne danie. Wierzch możecie posypać prażonymi pestkami słonecznika lub dyni.
Pamiętam, jak kiedyś posiadałam specjalną menzurkę do robienia sosów do sałatek. Niestety, wraz z przeprowadzkami, menzurka przepadła a ja sosy robię zwykle w słoiczku po koncentracie pomidorowym. Mają wtedy bardziej zawiesistą i jednolitą konsystencję. Jeśli jednak się spieszę, wszystkie składniki mieszam w kubku i tyle 😉
Składniki
- 1 awokado
- 2 pomidory
- 1 średni ogórek zielony
- 1 mała czerwona cebula
Sos
- 1/4 szkl. oliwy
- 1 łyżeczka musztardy (miałam musztardę mango)
- 1 łyżeczka miodu
- sok z połowy limonki
- sól, pieprz, zioła do sałatek
Instrukcje
- Warzywa pokroić w kostkę, cebulę w piórka.
Sos
- Składniki sosu połączyć i wymieszać.
- Polać warzywa sosem.