Ostatnio mnie trochę mniej na blogu, z powodu ząbkowania i marudności Zośki. Ale mieszamy w garnku, tylko nieco mniej 😉
Dzisiaj zapraszam na chleb pszenny, ale nieco inny niż ten tradycyjny. Chleb pszenny z dodatkiem płatków owsianych i miodu, w oryginale melasy. Całość na drożdżach, więc ci, którzy boją się zakwasu, mogą piec śmiało. Mimo sporej ilości miodu, nie jest słodki w smaku. Mężowi najbardziej przypomina chleb tostowy. kolejnym plusem tego chleba, jest brak konieczności wyrabiania.
Kanapki z tego chleba doskonale smakują z dżemem, wędliną czy serami, w wersji zwykłej jak i z tostera.
W zależności od grubości mąki jakiej użyjecie i od miodu lub melasy, zależeć będzie kolor miąższu chleba. Melasa da nam ciemniejszy kolor.
Kolejny plus, to że chleba nie trzeba wyrabiać. Wystarczy wymieszać składniki. Jeśli chcecie, aby chleb nabrał wyjątkowego wyglądu i smaku, posmarujcie wierzch masłem, kiedy chleb będzie jeszcze gorący. Skórka zacznie się pięknie błyszczeć. Możecie dodać do środka dodatkowo płatki, czarnuszkę czy kminek, ale wtedy raczej mało tostowy to chleb będzie.
Do chleba użyłam mąki pszennej chlebowej, ale również z popularną 650, chleb spokojnie wyjdzie, będzie jedynie nieco bledszy.
A przepis pochodzi z książki „The big book of bread” betty Crocker. Ostatnio mam fazę na kupowanie książek kulinarnych na Amazonie. To jedna z takich perełek. Za naprawdę małe pieniądze, możemy upolować prawdziwe perełki. Koszt wysyłki też nie poraża, bo wynosi 3E, w zasadzie tylko co przesyłka krajowa. A książkę polecam. Zawiera przepisy nie tylko na chleby ale ogólnie na wypieki, również słodkie.
Co prawda, w przepisie występuje miara „cup”, która bynajmniej nie jest odpowiednikiem naszej polskiej szklanki o pojemności 250 ml, jednak ja byłam na tyle leniwa, że jako miarę zastosowałam właśnie naszą szklankę i chleb wyszedł 😉
A jeśli nie zjecie chleba szybko i poleży sobie kilka dni i stanie się twardawy, możecie namoczyć go w mleku wymieszanym z jajkiem i panierować w bułce tartej. Potem tylko siup na patelnię i pyszne grzanki gotowe.
Zapraszam na naprawdę prosty chleb pszenny z płatkami na drożdżach, świetny dla laików.
Składniki
- 3/4 szkl. wrzącej wody
- 1/2 szkl. płatków owsianych
- 3 łyżki oliwy
- 1/4 szkl. melasy (dałam miód)
- 2 łyżeczki soli
- 7 g drożdży suszonych
- 1/4 szkl. ciepłej wody
- 1 jajko
- 2.75 szkl. mąki chlebowej
Instrukcje
- W dużej misce mieszamy łyżką gorącą wodę, płatki owsiane, oliwę, sól oraz miód.
- Odstawiamy aż ostygnie - będzie ciepłe, ale nie zimne.
- W miseczce mieszamy 1/4 szkl. ciepłej wody i opakowanie drożdży.
- Odstawiamy aż drożdże się spienią.
- Do miski z płatkami owsianymi dodajemy drożdże, jajko oraz połowę mąki.
- Chwilę wyrabiamy i dodajemy pozostałą część mąki i mieszamy.
- Przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem keksówki, przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy na 1,5-2h.
- Wstawiamy keksówkę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
- Pieczemy ok 50-55 min, aż góra chleba porządnie zbrązowieje.
- Wyjmujemy na kratkę do ostudzenia.