chleb na zakwasie
Na zakwasie

Chleb żytni razowy na zakwasie

12 listopada 2020

U nas jak to przy dwójce maluchów, zupełny brak czasu. Wieczorem nie miałam siły nastawiać chleba i ostatnio piekłam zwykle chleby pszenne, na drożdżach, bo szybciej…

Postanowiłam nieco zreanimować mojego przyjaciela Tadka. Tadek to około 8 letni zakwas po przejściach. Wielokrotnie reanimowany, ale stanął na wysokości zadania 😉 I tak powstał chleb żytni razowy na zakwasie.

No właśnie, z panem mężem postanowiliśmy trochę zdrowiej jeść i nieco mniej będzie teraz wypieków, przynajmniej chlebowych, pszennych.

Taki żytni chlebek razowy i poleży, i ładnie pachnie, i wcina go o dziwo nawet najmłodsza latorośl. Dla mnie o tyle dobre rozwiązanie, że zdrowy i spokojnie poleży nawet ponad 5 dni, jeśli nie mamy ochoty na kanapki.

Przepis zaczerpnięty z niezawodnej grupy fejsbukowej Upiecz sobie pieczywo. Genialna grupa. Przystępując do niej myślałam: „A, czasem wypróbuję sobie jakiś przepis”. Tymczasem jest tam naprawdę sporo sensownych osób, które pomagają, tłumaczą i bardzo dużo z niej wyniosłam. Muszę w końcu rozwinąć też u mnie dział o pieczeniu chleba… ale to chyba plany już po Nowym Roku. W każdym razie polecam przystąpienie do grupy, bo oprócz przepisów, możecie pytać dosłownie o wszystko, czemu nie wyszedł wam chleb, czemu dziury nie takie, czemu zakwas siadł i w końcu nawet znaleźć osobę blisko was, która podzieli się z wami zakwasem.

żytni razowy na zakwasie

U mnie tym razem chleb żytni razowy w wersji naturalnej, jedynie z makiem na wierzchu, ale jutro piekę z różniastymi ziarenkami, co by było ciekawiej.

Chlebek na zakwasie wyrastał u mnie ok. 5h blisko kaloryfera. U jednych czas wyrastania będzie dłuższy u innych krótszy. Dużo zależy od temperatury w pomieszczeniu, zakwasu i temperatury dodanej do ciasta wody.

Przepis oczywiście polecam. Przypominam, że żytnim chlebkom zanim je rozkroimy dajemy wystygnąć. Najlepiej zapomnieć o nich na dobrych kilka godzin, chociaż będzie ciężko 😉

Chleb żytni razowy na zakwasie

Pyszny chleb żytni na zakwasie. Długo pozostaje świeży.

Składniki

Wieczór przed pieczeniem

  • 80 g zakwasu
  • 200 g mąki zytniej razowej typ 2000
  • 220 ml wody

Po 12 h (następnego dnia rano)

  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 300 g mąki żytniej jasnej (dałam 720)
  • 15 g soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 325 ml wody
  • zakwaszona mąka z poprzedniego dnia

Wykonanie

Wieczór przed

  • Składniki wrzucić do miski, wymieszać (będzie gęsta konsystencja), przykryć ściereczką i odstawić do rana

W dniu pieczenia

  • Wszystkie składniki wymieszać łyżką. Ciasto odstawić na godzinę przykryte ściereczką.
  • Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami keksówki.
  • Blaszkę przykryć i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Czas wyrastania zależy od temperatury dodanej wody i temp. otoczenia.
  • Wstawiamy blaszkę do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy 15 min, następnie zmniejszamy temp. do 200 stopni i dopiekamy ok 40 min.
  • Studzimy na kratce

Only registered users can comment.

  1. Dzień dobry, do jakiej wysokości keksówki powinno sięgać ciasto-do połowy czy 3/4. Zrobiłam z dwóch porcji składników i zastanawiam się czy nie rozłożyć ciasta na 3 keksówki, w których każda porcja ciasta sięga do połowy. Pozdrawiam

    1. Zdecydowanie do wysokości 3/4. W czasie pieczenia chleb żytni w zasadzie nie rośnie lub bardzo malutko, w przypadku keksówek wypełnionych do połowy będzie płaski, mało atrakcyjny. Czyli bym robiła dwie keksówki o standardowych rozmiarach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating