Mąka kukurydziana
Mąka ta ma charakterystyczny żółty kolor. Powstaje w wyniki mielenia ziaren kukurydzy.
Sama w sobie nie zawiera glutenu, nadaje się więc dla osób unikających w swojej diecie z różnych względów glutenu. Jednak abyśmy byli pewni, że mąka jest wolna od glutenu, musimy szukać takiej informacji na opakowaniu. Często dzieje się tak, że mąka jest mielona w tych samych młynach co mąka pszenna.
Mąka kukurydziana charakteryzuje się wysoką zawartością skrobii, dzięki czemu stosowana jest w takich wypiekach, gdzie nie potrzeba wytworzenia tzw. siatki glutenowej. Zawiera ok 3,4% błonnika a także dużą ilość białka oraz witaminy z grupy A,E i B.
W Polsce stosunkowo mało popularna i używana głównie przez osoby na diecie bezglutenowej. W kuchni wschodu mąka kukurydziana występuje za to w wielu przepisach. Polecana do naleśników, placków, szarlotek oraz jako zagęstnik do zup i sosów.
Ja często używam jej do podsypywania ciasta na pizzę czy też chlebów.