Boże Narodzenie | Zupy

Zupa migdałowa

29 listopada 2018

Dzisiaj zapraszam na zupę migdałową. Jest to potrawa kresowa, często serwowana właśnie w czasie Wigilii. Jeśli z jakiś względów nie lubicie grzybowej lub barszczu czerwonego, to bardzo polecam tą zupę. Dzieci na pewno ją pokochają, bo jest słodka. Zawiera rodzynki, które o dziwo mojemu mężowi w tym wydaniu nie przeszkadzały i spałaszował zupę ze smakiem.

U nas na Wigilię jest zwykle grzybowa z łazankami, ale powiem szczerze, że do tej zupy migdałowej, z chęcią wrócę.

Zupę możecie serwować z ryżem (ja dałam jaśminowy), z groszkiem ptysiowym czy nawet makaronem. Dobrze smakuje również na zimno 😉

W oryginalnym przepisie występują migdały, które mielimy. Ja użyłam mąki migdałowej i części pokruszonych płatków migdałowych. Wy możecie mielić migdały, czy zrobić podobnie do mnie 😉

Jest kilka warinatów tej zupy. Do części dodaje się zwykła mąkę, w innym wariancie śmietanę a inni dodają mleczko kokosowe.

Zupa migdałowa

Zupa migdałowa

Składniki

  • 1,25 l mleka 3,2%
  • 200 g migdałów (użyłam ok 150 g mąki migdałowej i 50 g płatków migdałowych)
  • 100 g ryżu (dałam jaśminowy)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 szkl. rodzynek
  • szczypta soli
  • żółtko
  • 4-5 łyżek płatków migdałowych

Sposób przygotowania

  • Ryż gotujemy.
  • Migdały zalewamy gorącą wodą, po 15 minutach wyjmujemy i obieramy.
  • Mielimy w młynku do kawy.
  • Jeśli używamy mąki migdałowej, pomijamy ten punkt.
  • Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odcedzamy po kilku minutach.
  • Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym.
  • Dodajemy zmielone migdały, masło, sczyptę soli oraz rodzynki.
  • Gotujemy koło 15-20 minut.
  • Zupę troszkę studzimy, ma być mocno ciepła.
  • W połowie szklanki zupy rozrabiamy żółtko i dodajemy do zupy.
  • Intensywnie mieszamy.
  • Płatki podprażamy na suchej patelni.
  • Podajemy z ryżem, posypaną płatkami migdałowymi.
http://mieszamwgarnku.pl/zupy/zupa-migdalowa/

 

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *