Zupy

Chowder z topinamburem i pieczonym kalafiorem

4 listopada 2016

Dzisiaj prezentuję pyszną i treściwą zupkę – chowder. Gęsta, z dużą ilością warzyw. Po prostu pyszna i doskonale rozgrzewająca, akurat na jesień lub zimę.

Ponieważ pierwszy raz gotowałam chowder, musiałam doczytać o tym co jem 😉 Jak się okazało, to zupa gotowana kiedyś głównie na statkach z tego, co morze dostarczyło danego dnia, a więc były to głównie ryby czy owoce morza. Jest narodowym daniem w USA i przybyła tam wraz z rybakami, z Nowej Funlandii. Co charakteryzuje chowder? Duża ilość dodanej do zupy śmietany lub mleka.

Przepisów na to danie jak to bywa jest bardzo dużo. Nasza zupa nie ma nic wspólnego z morzem, no może poza wodą 😉

chowder z topinamburem

Oryginalny przepis pochodzi stąd. Ja wzbogaciłam go o topinambur, który akurat zalegał mi w kuchni. Taki mały, swojski akcencik 😉 Ogólnie, to bardzo polecam bloga Marii, jest tam masa inspirujących przepisów.

W zupie znajduje się ser żółty- cheddar, ale możecie dodać ulubiony ser żółty. Zupa świetna z grzankami jak i sama.

Chowder z topinamburem i pieczonym kalafiorem

Chowder z topinamburem i pieczonym kalafiorem

Składniki

  • 1 kalafior
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła (dałam klarowane)
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego (dałam 1 i kawałek korzenia)
  • 200 g topinamburu
  • 1 liśc laurowy (dałam 3)
  • szczypta suszonego tymianku
  • 2 łyżki mąki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 szkl. mleka migdałowego (dałam krowie)
  • 100 g sera cheddar
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • Kalafiora kroimy na niewielkie różyczki, dodajemy czosnek i pokrojony topinambur. Wrzucamy na blachę, skrapiamy oliwą. Solimy i pieprzymy do smaku.
  • Pieczemy w 180 stopniach przez 25 min.
  • W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy posiekaną cebulkę i smażymy ok 2-3 minut.
  • Dodajemy posiekane warzywa. Łodygi selera kroimy dość drobno, bo lubią długo się gotować. Dorzucamy listki laurowe, tymianek i upieczone warzywa. Posypujemy mąką.
  • Mieszamy i dusimy, dopóki mąka się nie wchłonie.
  • Dolewamy bulion i gotujemy ok 10 min.
  • Dodajemy mleko i wrzucamy starty ser.
  • O ile konieczne, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Gotujemy dopóki się ser nie rozpuści.
http://mieszamwgarnku.pl/zupy/chowder-pieczonego-kalafiora-topinambura/

DIRECTIONS:

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *