Zupy

Chłodnik z botwinką

23 lipca 2015

chłodnik z botwinką

Chłodnik to jeden z lepszych wynalazków. Niestety, ten z botwinką, nie był moim ulubionym długi czas, dopóki nie spróbowałam go u teściów.

Od tej pory na stałe zagościł w naszym menu, w nieco zmodyfikowanej wersji, na którą zapraszam.

chłodnik z burakami

Zupa doskonale syci i jednocześnie chłodzi. Możemy tutaj też dowolnie improwizować z dodatkiem ulubionych, świeżych warzyw. Sprawdzi się tutaj i rzodkiewka i ogórek a nawet pieczona papryka.

Chłodnik z botwinką

Chłodnik z botwinką

Składniki

  • 1 pęczek botwinki
  • 1 l bulionu
  • 1 l maślanki/kefiru/śmietany w dowolnej konfiguracji
  • 1 duży ogórek
  • 4 jajka
  • pęczek koperku
  • natka/szczypiorek
  • 1 łyżeczka octu lub kwasku

Sposób przygotowania

  • Botwinkę myjemy i siekamy. Osobno buraczki, łodyżki i liście.
  • Do gotującego się bulionu wrzucamy buraczki, gotujemy ok 10 min.
  • Do wywaru dorzucamy łodyżki a po kolejnych 7 min liście.
  • Zostawiamy całość do naciągnięcia i ostygnięcia.
  • Dodajemy kefir/maślankę/śmietanę i ocet(u mnie zwykle miks kefiru z maślanką) - w małej ilości do smaku i ewentualnie dolewając do ilości 1 łyżeczki.
  • Dodajemy starty ogórek i ewentualnie inne warzywa oraz posiekaną zieleninę.
  • Chłodzimy w lodówce.
  • Podajemy z jajkiem w ilości 1 jajko na 1 osobę.
http://mieszamwgarnku.pl/zupy/chlodnik-z-botwinka/

zupa na lato chłodnik

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *