Przetwory | Sosy

Domowy keczup z papryką

3 sierpnia 2016

keczup

Uwielbiamy domowe przetwory i nie piszę dlatego, że je robię i trzeba je lubić. Są po prostu pyszne, zdrowe i przede wszystkim wiemy, co jemy. Wystarczy będąc w sklepie przeczytać skład dżemu czy keczupu. Włos się jeży na głowie, gdy widzę, że w optymistycznym wariancie w keczupie jest 30% cukru a pomidorów na 100g keczupu użyto 150g. Wystarczy raz zrobić domowy keczup aby się przekonać, ile słoików a raczej słoiczków wyjdzie nam z 1 kg pomidorów. Niewiele 😉 Na szczęście pomidory są teraz tanie i możemy jeszcze  kupić tańsze pomidory, drugiego sortu, z popękaną skórką czy lekko zgniecione, aby zyskać jeszcze lepszą cenę.

Wróćmy do naszego keczupu. To już trzeci przepis na ten sos pomidorowy. Domowy keczup obojętnie z którego przepisu, smakuje zupełnie inaczej niż ten kupny. Czuć w nim prawdziwe pomidory, a nie chemiczne dodatki.

Jeśli mamy dzieci w rodzinie, które uwielbiają keczup i jedzą go ze wszystkim (a znam takie co nawet  mieloniaczki polewają keczupem), to domowy keczup to mus. Spróbujcie różnych przepisów i wybierzcie Wasz ulubiony.

Ja uwielbiam gęste keczupy, dlatego gotuję je dość długo, ale w większości przypadków wystarczy około godzina gotowania, aby uzyskać nie za rzadką konsystencję.

Ja w tym roku po raz pierwszy przymierzam się do keczupu z cukinii i jestem niezmiernie ciekawa efektu.

Domowy keczup z papryką

Domowy keczup z papryką

Składniki

  • 3 kg pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • 4 cebule
  • 2 łyżki soli
  • po 1 łyżeczce papryki, imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 goździków
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 szkl. octu jabłkowego
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania

  • Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki.
  • Kroimy na drobniejsze części.
  • Cebule obieramy i kroimy w piórka.
  • Czosnek obieramy i wyciskamy.
  • Goździki tłuczemy w moździerzu.
  • Dodajemy pozostałe przyprawy, cukier i ocet.
  • Gotujemy ok 1 h.
  • Po tym czasie dodajemy paprykę pokrojoną w paski.
  • Dusimy jeszcze 30min - 1h, do ulubionej konsystencji.
  • Blendujemy.
  • Przelewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku w temp 125 stopni przez 20 minut.
http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/domowy-keczup-papryka/

 

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Only registered users can comment.

    1. Bardzo się cieszę, że smakuje. U nas to też hit. Daj znać jak wyszło z pomidorków koktajlowych, pewnie będzie słodszy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *