Przetwory | Sosy

Keczup z cukinii

2 sierpnia 2016

keczup z cukinii

Keczup z pomidorów zna każdy, ale warto spróbować tego keczupu. Jest genialny! Wyrazisty w  smaku, lekko ostrawy. Doskonały do kanapek, kiełbasek, grilla.

Tradycyjnie, konsystencja tego sosiku zależy od tego, jak mocno rozdrobnicie go w blenderze. U mnie widać troszkę skórkę cukinii, ale jeśli dłużej poblendujecie, to będzie ona niewidoczna.

W zasadzie przepis na keczup z cukinii krąży po internecie jeden, więc nie będę podawać jego źródła.

Mój mąż z rezerwą podchodzi do takich “wynalazków” jednak bardzo polubił keczup z cukinii i na pewno zrobimy jeszcze kilka słoików na zimę.

W przepisie znajdziecie koncentrat pomidorowy, ale możecie użyć równie dobrze przecieru pomidorowego tylko trzeba użyć większej jego ilości i dłużej redukować sos.

Pamiętaj, aby przed zblendowaniem wyjąć z keczupu ziele angielskie, goździki i listki laurowe, bo blender nie radzi sobie z nimi najlepiej.

Z podanej ilości wyszły nam 4 słoiki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *