Do picia | Przetwory

Sok- syrop żurawinowy bez cukru

28 października 2016
Jump to recipe

O dobroczynnych właściwościach żurawiny nie muszę nikogo sama przekonywać. Doskonale sprawdzi się we wszelkich problemach z pęcherzem moczowym u kobiet. Ponieważ taki sok w sklepie jest dość drogi, możemy zrobić go sami i to bez dodatku cukru.

Nie jestem w stanie określić, czy taki wyrób można nazywać sokiem, bo sok kojarzy mi się jednak z cukrem, a my chcemy go tutaj uniknąć. Może więc powinniśmy użyć innego nazewnictwa. W każdym razie, każdy wie o co chodzi 😉

Najlepiej żurawinę wcześniej przemrozić ok 2-3 dni, aby pozbawić jej charakterystycznej cierpkości.

Taki gotowy sok żurawinowy przelewamy do butelki czy słoika i możemy przechowywać go w lodówce. Niestety nie sprawdzałam jeszcze, czy można go zapasteryzować i odstawić do spiżarki na dłuższy czas, bo robię go po raz pierwszy w tym roku. Może uda się przetestować, czy zapasteryzowany sok, przetrwa kilka miesięcy… zobaczymy.

W każdym razie taki sok jest fajną bazą do deserów, kremów, sosów czy drinków.

Only registered users can comment.

  1. Osobiście zblendowana żurawinę przelewam do słoików biorę łyżeczkę spirytusu wylewam na wierzch podpalamy i taki płonicy słoik szybciutko zakręcam. Takie przetwory mam od trzech lat i nic się z nimi nie dzieje ,żurawiną nie traci swoich właściwości poprzez gotowanie ale wtedy nie jest już surowa a na takiej mi zależy ze względów leczniczych .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *