Nalewki

Nalewka z rabarbaru – rabarbarówka

7 czerwca 2017

Polecam Wam gorąco nalewkę z rabarbaru, znaną również jako rabarbarówka. Chciałabym napisać z owoców rabarbaru, ale to przecież warzywo 😉 Nalewka jest lekko kwaskowa, ale słodka. Idealna na letnie wieczory czy pogaduchy. Smakuje naprawdę oryginalnie. Nie jest ona tak popularna jak nalewka z malin czy porzeczek, ale chyba czas to zmienić.

Czyli kolejny wpis z cyklu „Sezon rabarbarowy w pełni” 😉

Owoce możecie zalać jedynie spirytusem ale poeksperymentujcie z dodatkami, jak laska wanilii czy kora cynamonu. Początkowo nie byłam przekonana do niej, ale sami musicie zrobić i spróbujcie. Ten smak! Ten kolor! 😉 Róbcie jak najszybciej, żeby zdążyć nastawić jeszcze w tym sezonie drugą porcję, o ile tylko ta nalewka spotka się z Waszym uznaniem.

Nalewka jak to nalewka. Im dłużej postoi tym smak ma lepszy a i kolor się jej zmieni.

Korzystajmy z sezonu na rabarbar, bo kolejny dopiero za rok, a rabarbar wdzięcznym warzywem jest!

Macie pomysł jak wykorzystać pozostałości rabarbaru po takiej nalewce?

Nalewka z rabarbaru – rabarbarówka

Nalewka z rabarbaru – rabarbarówka

Składniki

  • 1 kg rabarbaru
  • 500 ml wody
  • 300 ml spirytusu
  • 400 g cukru
  • Dodatki:
  • laska cynamonu, laska wanilii

Sposób przygotowania

  • Rabarbar myjemy, kroimy w kawałki.
  • Wodę zagotowujemy z cukrem.
  • Odstawiamy do wystygnięcia.
  • Zalewamy rabarbar wodą i spirytusem.
  • Próbujemy, czy nalewka nie jest zbyt mocna.
  • Można ewentualnie dodać ciut więcej wody.
  • Opcjonalnie dodajemy przyprawy.
  • Odstawiamy słój przykryty gazą na 1 miesiąc.
  • Po tym czasie odcedzamy rabarbar i mocno go wyciskamy.
  • Zlewamy do butelek.
  • Jeśli damy radę, odstawiamy. Jak nie dajemy rady, degustujemy 😉
http://mieszamwgarnku.pl/nalewki/nalewka-rabarbaru-rabarbarowka/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *