Dekalog przetworów – czyli rady na udane przetwory

kozackie2

Sezon na przetwory oficjalnie uważam za rozpoczęty!

Nie wiem jak Wy, ale u mnie pyrkają na gazie dżemy, keczupy, ogórki w słoikach czekają na zalewy.

Zwykle jak szykujemy się do przetworów wyszukujemy ciekawe przepisy, kupujemy najlepsze owoce a potem ….pyk…dżem wykipiał, ogórki spleśniały, coś poszło nie tak.

Przedstawiamy wskazówki, co zrobić, aby nasze przetwory zawsze się udały

Po pierwsze….Nie przepłacaj

Nie musisz do wszystkich przetworów kupować najładniejszych warzyw czy owoców. Jeśli coś marynujesz/kisisz w całości, to faktycznie, nad wyborem danego warzywa lub owocu podumaj chwilę. Ogórki do kiszenia powinny być jędrne, twarde w dotyku. Jeśli jednak potrzebujesz owoców na dżem, w czasie robienia którego i tak się one rozpadną, czy użyjesz pomidorów na keczup, mogą być one niekoniecznie zbyt piękne, bo i tak będą się dalej rozpadać pod wpływem obróbki termicznej. Często na bazarkach można kupić o połowę taniej małe lub popękane „pomidory na zupę” lub owoce z poprzedniego dnia. To doskonały sposób na oszczędność.

Po drugie….Nie wierz sprzedawcy

„Ten biały nalot, pokazał się właśnie po burzy” – zarzeka się sprzedawca malin, „pani namoczy te ogóreczki przez wekowaniem, to będą jędrne, bo taka susza przecież” – to sprzedawca ogórków. Sam zdecyduj o tym, czy owoce jak i warzywa jakich użyjesz do przetworów się nadają. Najlepiej weź je do ręki, ponaciskaj, powąchaj. Jeśli sprzedawca nie pozwala na dotykanie swojego towaru, nie kupuj u niego. Tak, rozumiem sprzedawcę, że jego pomidory „przejdą” tego dnia przez setki palcy macaczy, jednak po to tam są 😉

Po trzecie…Deszcz niekoniecznie jest naszym przyjacielem

Masz w planach kompoty czy dżemy z truskawek czy malin? Odpuść je sobie po deszczu. Tak delikatne owoce, mają po deszczu gorszy smak a nisko rosnące truskawki będą bardzo brudne, więc trzeba będzie długo trzymać je pod wodą, aby je domyć. W owocach będzie też więcej wody, przez co ich smak nie będzie tak wyrazisty.

Po czwarte…weź się do roboty

Chociaż nie wiem jak świeże warzywa i owoce byś kupił, to przy 30 stopniowym upale, szybko będą wiotczeć czy psuć się. Jeśli nie masz w domu chłodni lub sporo miejsca w lodówce, to nie kupuj warzyw i owoców na przetwory na zapas. Im świeższych warzyw do przetworów użyjesz, tym bardziej będą one smaczniejsze. Warzywa a szczególnie owoce, najlepiej zatem kupować w dniu, kiedy planujemy robić przetwory.
Po piąte…Wyparz słoiki

Dzięki wyparzaniu słoików, pozbędziesz się wszelkich brudków w nich zalegających. Możesz je wygotować, lub potrzymać w piekarniku w temperaturze 125 stopniu. Niezależnie którą metodę wybierasz, warto, aby czas wyparzania wyniósł ok. 15 min. TO tylko 15 min, a jeśli tego nie zrobisz, cała praca może iść na marne.

Po szóste…Nakręć się na nakrętki

Nakrętki nie są dożywotnie. Czasem najzwyczajniej się wyrabiają i wtedy to zauważysz, a czasem przestają być szczelne po jakimś czasie. Najlepiej nakrętki wymieniaj po 2-3 krotnym użyciu ich w przetworach.

Po siódme…Zalewa

Jeśli nie wkładasz przypraw osobno do każdego słoika i potem zalewasz je zalewą, a wrzucasz do zalewy bezpośrednio, to gotuj taką zalewę 10 minut. To czas potrzebny na to, aby przyprawy oddały smak i aromat zalewie. Jeśli tylko pogotujesz taką doprawioną zalewę 1-2 minut, do rozpuszczenia cukru, to będzie mdła, przez co przetwory nie będą udane.

Po ósme..Podpisuj słoiki

Robisz dziesiątki słoików przetworów. Wiadomo, odróżnisz ogórki od keczupu czy dżemu. Ale czy dżem śliwkowy odróżnisz od wiśniowego w ciemnej piwnicy, a dżem z owoców leśnych od dżemu z jagód? Może być ciężko. Dlatego warto robić etykietki i przytwierdzać je do słoika za pomocą gumki czy taśmy. Jesteś leniwy? Napisz na kawałku plastra bez opatrunku co znajduje się w słoiku i naklej. Kolejną ważną informacją jest umieszczenie roku produkcji naszych wyrobów. Po jakimś czasie zapomnimy w którym miejscu umieściliśmy wyroby z którego roku a jak wiadomo, nie powinny one stać w piwnicy w nieskończoność. Lepiej więc, wyjadać te stare zapasy.

Po dziewiąte…Pasteryzuj

Czasy, kiedy musiałeś gotować w garnku słoiki z przetworami minęły. Teraz wystarczy piekarnik, 25 min i 120 stopni. Do środka piekarnika włóż 2 ręczniczki lub ścierki do naczyń, na nich postaw słoiki. I gotowe!

Po dziesiąte….Kompletuj

Ja niestety długi czas robiłam ten błąd, że szybko myłam słoiki, nakrętki i potem dziwnym trafem jakoś zapominałam je kompletować. Kiedy nadchodził czas przetworów, okazywało się często, że mimo ogromnej ilości posiadanych słoików i stosów nakrętek, nie mam zestawów słoik+nakrętka. W dodatku trzymane luzem słoiki kurzyły się i trzeba było je myć i wyparzać od nowa. Teraz jestem mądrzejsza i od razu po umyciu słoika, robię zgrabny komplecik i taki komplecik czysty słoik o dopasowana nakrętka, trafia do mojej spiżarki i czeka na użycie w sezonie. Nie tracę nerwów i czas na kompletowanie.

Mam nadzieję, że ten dekalog Wam pomoże w produkcji własnych słoików ze wspomnieniem lata.

 

 

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany