Przetwory | Sałatki/Surówki

Ogórki w zalewie musztardowej – ogórki kozackie

11 lipca 2016

ogorki musztardowe2

Ogórki w zalewie musztardowej, dostępne są na rynku pod nazwą ogórki kozackie. Są naprawdę pyszne. Lekko słodkie, ale z ostrzejszą nutą musztardy. W zależności od rodzaju użytej musztardy, mogą być delikatniejsze lub ostrzejsze. Ja używam musztardy sarepskiej lub takiej charakterystycznej musztardy ze Słowacji 😉

Odkąd po raz pierwszy spróbowaliśmy ogórków kozackich, mój mąż się w nich po prostu zakochał. Niestety, ich sklepowa wersja nie jest zbyt tania i mimo, że kupujemy spory słoik, po odlaniu zalewy pozostaje ledwo garść ogórków. Nie pozostało mi nic innego jak zrobić te ogórki samej. W dodatku wiemy co jemy i możemy kontrolować dodawaną ilość cukru.

ogorki muszatrdaowe

Ogórki w zalewie musztardowej,  co roku robią furorę na każdym rodzinnym spotkaniu czy w gronie przyjaciół.

Konsystencja zalewy a raczej jej jednorodność w dużej mierze zależy od użytej musztardy. Może się okazać, że pozostaną Wam w niej kawałki musztardy, wystarczy wtedy trzepaczką metalową je rozmieszać o ile przeszkadzają.

Koper możecie, ale nie musicie dodawać, ogórki wychodzą pyszne zarówno w wersji z koprem jak i bez. W kupnym wariancie tych ogórków, koper nie występuje.

kozackie2

Powiem szczerze, że jestem zwolenniczką pasteryzacji, dlatego polecam pasteryzację w piekarniku na ściereczce, w temperaturze 120 stopni przez 20-25 min. Potem słoiki wystawiamy, odwracamy do góry dnem i koniec roboty.

Ogórki w zalewie musztardowej – ogórki kozackie

Ogórki w zalewie musztardowej – ogórki kozackie

Składniki

  • 1l wody
  • 1,5 szkl. cukru (ja dałam 1)
  • 3 łyżki soli (polecam tą do ogórków)
  • 1 szkl. octu 10%
  • 6 sporych łyżek musztardy
  • Do każdego słoika:
  • kilka plasterków marchewki
  • kilka ziarenek gorczycy, ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • koper (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  • Ogórki myjemy, układamy do słoików.
  • Większe tniemy w ćwiartki lub plastry.
  • Zalewę zagotowujemy.
  • Do słoików dodajemy przyprawy.
  • Zalewamy zalewą.
  • Pasteryzujemy w piekarniku ok 25. min.
https://mieszamwgarnku.pl/przetwory/ogorki-zalewie-musztardowej-ogorki-kozackie/

 

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

    1. Czosnek tylko do ozdoby. Koper można dać, ale nie jest wymagany. Ogórki robiłam zarówno z koprem i bez niego, w obu wariantach są pyszne, za to ten fakt dodam do wpisu – dzięki 😉

        1. Niestety nie robiłam nigdy z miodem, nie wiem jak się ogórki zachowają i jaką ilość dodać. Można zrobić testową partię a miodu dodać tyle, aby zalewa była dobra w smaku.

  1. Czy normalne jest to, że jak ogórki ustały się w słoikach to zaczęła oddzielać się musztarda. Wyglądają jakby sie zważyły.

    1. Tak. To w dużej mierze zależy od musztardy. Ja używam słowacką i rzadko kiedy, udaje się uzyskać jednolitą zalewę, tylko musztarda zbija się w kuleczki. Spokojnie, ogórki wychodzą pyszne 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *