Lato to okres, kiedy niespecjalnie chce nam się siedzieć godzinami w kuchni i przygotowywać wymyślne posiłki. Na takie okazje, jakaś mądra głowa wymyśliła sałatki. A ta sałatka z arbuza z serek sałatkowym, robi się w kilka minut.
Może być ostrzejsza lub bardziej słodka – wszystko zależy od dodatków, jakich użyjecie do jej przygotowania.
Ja należę do leniuchów, dlatego z arbuza nie wydłubuję zazwyczaj pestek, choćby ze względu na wartości odżywcze, jakie posiadają. Jeśli pestki Ci przeszkadzają, możesz je wydłubać.
Do przygotowania sałatki z arbuza użyłam sera sałatkowego, bo akurat takim dysponowałam, ale sprawdzi się tutaj również feta czy ser kozi.
Co do sosu, możecie również użyć kilku wariantów. Sprawdzi się zarówno sam sok z cytryny, jak i coś z cytryny wymieszany z miodem czy dodatkowo z miętą.
Nie wiem czemu, ale ja uwielbiam połączenie arbuza i czerwonej cebuli, pasuje mi doskonale.
Sałatka może być samodzielnym daniem obiadowym czy kolacyjnym jak i dodatkiem do obiadu czy grzanek.
Warto przed podaniem schłodzić sałatkę, aby wszystkie jej składniki dobrze się przegryzły.
Składniki
- ok 0,5 kg arbuza
- 1/2 opakowania serka sałatkowego
- 1 mała czerwona cebula
Sos
- sok z połowy cytryny
- miód, mięta (opcjonalnie)
Instrukcje
- Arbuza i ser kroimy w kostkę.
- Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki.
- Polewamy całość sosem.
- Schładzamy min 1 h.
Sos
- Mieszamy wybrane składniki