Sok- syrop żurawinowy bez cukru

O dobroczynnych właściwościach żurawiny nie muszę nikogo sama przekonywać. Doskonale sprawdzi się we wszelkich problemach z pęcherzem moczowym u kobiet. Ponieważ taki sok w sklepie jest dość drogi, możemy zrobić go sami i to bez dodatku cukru.

Nie jestem w stanie określić, czy taki wyrób można nazywać sokiem, bo sok kojarzy mi się jednak z cukrem, a my chcemy go tutaj uniknąć. Może więc powinniśmy użyć innego nazewnictwa. W każdym razie, każdy wie o co chodzi 😉

Najlepiej żurawinę wcześniej przemrozić ok 2-3 dni, aby pozbawić jej charakterystycznej cierpkości.

Taki gotowy sok żurawinowy przelewamy do butelki czy słoika i możemy przechowywać go w lodówce. Niestety nie sprawdzałam jeszcze, czy można go zapasteryzować i odstawić do spiżarki na dłuższy czas, bo robię go po raz pierwszy w tym roku. Może uda się przetestować, czy zapasteryzowany sok, przetrwa kilka miesięcy… zobaczymy.

W każdym razie taki sok jest fajną bazą do deserów, kremów, sosów czy drinków.

Sok- napój żurawinowy bez cukru

Sok- napój żurawinowy bez cukru

Składniki

  • 300 g żurawiny
  • 1 l wody

Sposób przygotowania

  • Żurawinę wcześniej myjemy, osuszamy na papierowych ręcznikach i mrozimy na kilka dni.
  • Żurawinę wrzucamy do wody i gotujemy, aż kuleczki owoców napęcznieją i popękają.
  • Zdejmujemy garnek z gazu i blendujemy całość.
  • Przelewamy do butelki/słoika.
http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/sok-napoj-zurawinowy-bez-cukru/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany