Do picia

Domowa lemoniada, cytrynada

30 kwietnia 2016

lemoniada

Lemoniada to ostatnio nasz ulubiony napój na upały. Dobrze zrobiona lemoniada, doskonale chłodzi. W dodatku w domu możecie zrobić ją naprawdę tanio i dopasować do swoich preferencji smakowych.

Jeśli unikacie cukru, napój możecie dosłodzić miodem. Biały cukier możecie równie dobrze zastąpić brązowym. Jeśli lubicie mocniejszy i bardziej wyrazisty smak cytryn w lemoniadzie, możecie dodać pół limonki, która świetnie wydobywa cytrynową nutkę.

Jeśli macie ochotę poszaleć ze smakiem, dodajcie miętę czy kardamon.

Nie kupujcie gazowanych napojów o smaku cytrynowym, pełnym cukru i chemii. Wasze dzieci też na pewno docenią orzeźwiający smak lemoniady, szczególnie w upalny dzień. Lemoniadę serwujemy schłodzoną lub z kostkami lodu.

Jeśli lubicie bardzo słodkie napoje, lub macie bardzo kwaśne cytryny, ilość cukru można delikatnie zwiększyć, ale radzę ją kontrolować, żeby nie przedobrzyć. W końcu lemoniada musi być kwaskowa.

Wiem, że niektórzy zamiast lemoniada mówią cytrynada, więc ten przepis jest także dla Was 🙂

Lemoniada, cytryniada

Lemoniada, cytryniada

Składniki

  • 1 l wody
  • 3 łyżki cukru/cukru brązowego
  • gałązka mięty
  • pół limonki
  • 2 cytryny

Sposób przygotowania

  • Cytryny myjemy i kroimy w plastry.
  • Do naczynia wrzucamy mięte i cytryny i połowę cukru i wszystko razem ugniatamy, aby cytryny puściły sok.
  • Dolewamy wodę, dodajemy pozostałą część cukru.
  • Mieszamy.
  • Podajemy z lodem

Notatki

Jeśli zamiast cukru chcecie dodać miód, dodajcie 1,5-2 łyżki.

http://mieszamwgarnku.pl/do-picia/lemoniada-cytryniada/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *