Dania mięsne

Klasyczne kotlety mielone

30 kwietnia 2016

Kiedyś dla mnie  nie do przebrnięcia, bo jakoś lepiej, jako dziecku, smakowały mi kotlety schabowe. Teraz, chyba moje ulubione kotlety.

W sumie co dom, to przyrządza się je inaczej. Jedna z moich ciotek dodaje do kotletów rozgnieciony, gotowany ziemniak.  Moja babcia formowała je mokrymi rękami i nacinała w krateczkę. To były takie małe dzieła sztuki.

Dla mnie mielone koniecznie muszą być serwowane z ziemniakami i mizerią lub marchewką z groszkiem. Dopiero wtedy danie nabiera prawdziwego smaku.

U mnie na blogu, wariant chyba dość klasyczny, z cebulką i bułką.

Czy u Was w domach jakoś nazywa się kotlety mielone? U nas nazywane są również mieloniaczkami 😉

Zapraszam na kotlety mielone!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *