Dania mięsne

Klasyczne kotlety mielone

30 kwietnia 2016
Jump to recipe

Kiedyś dla mnie  nie do przebrnięcia, bo jakoś lepiej, jako dziecku, smakowały mi kotlety schabowe. Teraz, chyba moje ulubione kotlety.

W sumie co dom, to przyrządza się je inaczej. Jedna z moich ciotek dodaje do kotletów rozgnieciony, gotowany ziemniak.  Moja babcia formowała je mokrymi rękami i nacinała w krateczkę. To były takie małe dzieła sztuki.

Dla mnie mielone koniecznie muszą być serwowane z ziemniakami i mizerią lub marchewką z groszkiem. Dopiero wtedy danie nabiera prawdziwego smaku.

U mnie na blogu, wariant chyba dość klasyczny, z cebulką i bułką.

Czy u Was w domach jakoś nazywa się kotlety mielone? U nas nazywane są również mieloniaczkami 😉

Zapraszam na kotlety mielone!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.