Do picia

Domowa lemoniada, cytrynada

30 kwietnia 2016
Jump to recipe

lemoniada

Lemoniada to ostatnio nasz ulubiony napój na upały. Dobrze zrobiona lemoniada, doskonale chłodzi. W dodatku w domu możecie zrobić ją naprawdę tanio i dopasować do swoich preferencji smakowych.

Jeśli unikacie cukru, napój możecie dosłodzić miodem. Biały cukier możecie równie dobrze zastąpić brązowym. Jeśli lubicie mocniejszy i bardziej wyrazisty smak cytryn w lemoniadzie, możecie dodać pół limonki, która świetnie wydobywa cytrynową nutkę.

Jeśli macie ochotę poszaleć ze smakiem, dodajcie miętę czy kardamon.

Nie kupujcie gazowanych napojów o smaku cytrynowym, pełnym cukru i chemii. Wasze dzieci też na pewno docenią orzeźwiający smak lemoniady, szczególnie w upalny dzień. Lemoniadę serwujemy schłodzoną lub z kostkami lodu.

Jeśli lubicie bardzo słodkie napoje, lub macie bardzo kwaśne cytryny, ilość cukru można delikatnie zwiększyć, ale radzę ją kontrolować, żeby nie przedobrzyć. W końcu lemoniada musi być kwaskowa.

Wiem, że niektórzy zamiast lemoniada mówią cytrynada, więc ten przepis jest także dla Was 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *